Retro gyümölcskenyér

Szerző: Sinkó Angéla  

Tudom… tudom, nincs karácsony és még jó messze is vagyunk tőle. Ma mégis egy – a karácsonyi időszakban – nagy klasszikusnak örvendő receptet hoztam el nektek, ami nem más, mint a gyümölcskenyér, alias püspökkenyér. Az jutott eszembe, hogy olyan finom és pofon egyszerű az elkészítése, hogy ne csak a karácsony időszakában együk ezt a szuper sütit.

Kiváló reggeli lehet belőle, de uzsonnának sem utolsó ám.

Ráadásul – és ez itt a fő lényeg - extra gyorsan összedobható. Mire a sütő előmelegszik már mehet is be, és az elvégzi a munka oroszlán részét.

Imádom az ilyen ripsz-ropsz recepteket.

A recept hozzáadott cukrot nem tartalmaz, viszont az aszalványok miatt fruktóz van benne!

Amire szükséged lesz a gyümölcskenyér elkészítéséhez:

→ 100 g eritrit (por)
→ 1 cs xilit vaniliás „cukor”
→ 2 db tojás
→1 csipet só
→ 120 g vaj
→ 180 g gluténmentes lisztkeverék (nálam most Schär Mix C lisztkeverék volt)
→ 100g aszalt gyümölcs (cukormentes aszalt áfonya és barack apróra vágva)
→ 80g darált dió
→ 50g étcsoki (apróra törve)
→ 1 teáskanál gluténmentes sütőpor/vagy ugyanennyi szódabikarbóna

Készítsük el a gyümölcskenyeret:

→ A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját habosra keverjük a vajjal és az eritrittel, ekkor kerül bele a xilites vanília is.

→ A lisztet a sütőporral elkeverjük, utána hozzászitáljuk két részletben a tojássárgás masszához.

→ A kemény tojásfehérjét apránként belekeverjük a sűrű masszába.

→ Következnek az aszalványok. Az áfonyát, barackot, étcsokit és a diót a tésztához keverjük, olyan mozdulatokkal, ami nem töri össze a tojásfehérjét a keverékben.

→ Végezetül egy kivajazott és kilisztezett sütőformába öntjük. 180 fokon légkeveréses módban legalább 30-40 percig sütjük. Az idő letelte után tűpróbával csekkoljuk, hogy megsült-e. (Előfordulhat, hogy több ideig kell majd sütni, ezért kell az ellenőrzés a végén!)

Nincs is már más tennivalónk, mint gyönyörködni alkotásunkban, és jóízűen falatoznunk egy finom bögre tea mellett.

Jó sütést kívánok hozzá!

 

Sinkó Angéla

Az Egészség Konyhanyelven TikTok csatorna és FaceBook oldal megálmodója, és küldetése, hogy segítsen neked hosszabb, egészségesebb és minőségibb életet élni.

Hosszú évek óta foglalkozik az egészséges életmóddal, és saját tapasztalataiból tudja, milyen fontos a megfelelő táplálkozás és életmód. Krónikus sejtszintű gyulladás, gluténérzékenység, tejtermék-intolerancia, migrén, menstruációs fájdalmak, csúnya visszerek - mind a múlté számára, és most neked is segíthet!

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)