Tudom… tudom, nincs karácsony és még jó messze is vagyunk tőle. Ma mégis egy – a karácsonyi időszakban – nagy klasszikusnak örvendő receptet hoztam el nektek, ami nem más, mint a gyümölcskenyér, alias püspökkenyér. Az jutott eszembe, hogy olyan finom és pofon egyszerű az elkészítése, hogy ne csak a karácsony időszakában együk ezt a szuper sütit.
Kiváló reggeli lehet belőle, de uzsonnának sem utolsó ám.
Ráadásul – és ez itt a fő lényeg - extra gyorsan összedobható. Mire a sütő előmelegszik már mehet is be, és az elvégzi a munka oroszlán részét.
Imádom az ilyen ripsz-ropsz recepteket.
A recept hozzáadott cukrot nem tartalmaz, viszont az aszalványok miatt fruktóz van benne!
Amire szükséged lesz a gyümölcskenyér elkészítéséhez:
→ 100 g eritrit (por)
→ 1 cs xilit vaniliás „cukor”
→ 2 db tojás
→1 csipet só
→ 120 g vaj
→ 180 g gluténmentes lisztkeverék (nálam most Schär Mix C lisztkeverék volt)
→ 100g aszalt gyümölcs (cukormentes aszalt áfonya és barack apróra vágva)
→ 80g darált dió
→ 50g étcsoki (apróra törve)
→ 1 teáskanál gluténmentes sütőpor/vagy ugyanennyi szódabikarbóna
Készítsük el a gyümölcskenyeret:
→ A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját habosra keverjük a vajjal és az eritrittel, ekkor kerül bele a xilites vanília is.
→ A lisztet a sütőporral elkeverjük, utána hozzászitáljuk két részletben a tojássárgás masszához.
→ A kemény tojásfehérjét apránként belekeverjük a sűrű masszába.
→ Következnek az aszalványok. Az áfonyát, barackot, étcsokit és a diót a tésztához keverjük, olyan mozdulatokkal, ami nem töri össze a tojásfehérjét a keverékben.
→ Végezetül egy kivajazott és kilisztezett sütőformába öntjük. 180 fokon légkeveréses módban legalább 30-40 percig sütjük. Az idő letelte után tűpróbával csekkoljuk, hogy megsült-e. (Előfordulhat, hogy több ideig kell majd sütni, ezért kell az ellenőrzés a végén!)
Nincs is már más tennivalónk, mint gyönyörködni alkotásunkban, és jóízűen falatoznunk egy finom bögre tea mellett.
Jó sütést kívánok hozzá!