Somlói galuska – egy magyar édesség.
Azt simán kijelenthetem, hogy hazánk egyik közkedvelt desszertjéről van szó, és ahány ház annyi recept létezik az elkészítésére.
A somlói galuska egy ízig-vérig magyar desszert!

Eredete viszont sok más süteményhez és desszerthez képest nem veszett el a sok idő alatt. A süti a Gundel étterem nevéhez köthető, ahol nem a megálmodója, hanem kollégája készítette el elsőként. Az édesség 1958-ban a brüsszeli világkiállításon szakmai díjat nyert. A sütemény neve a véletlen műve miatt lett somlói, a megalkotója „Somlyói” névre keresztelte, külföldön azonban nem tudták helyesen leírni, így került a köztudatba „somlói” néven.
A desszert több fajta piskótatésztából készül, csokiöntettel és tejszínhabbal tálalva.
Erre hoztam el most az én cukor-, tej-, és gluténmentes receptemet.
Hozzávalók a piskótákhoz:
6 db tojás
6 evőkanál eritritpor
2 evőkanál mandulaliszt
2 evőkanál rizsliszt
2 evőkanál őrölt dió
1 evőkanál kakópor
1+1 csipet só

Piskóták elkészítése:
A sütihez szükségünk lesz egy normál piskótára és egy kakaós piskótára.
Így tehát 3 tojást válassz szét (fehérje-sárgája külön). A sárgájához mehet hozzá 3 evőkanál eritritpor, ezt a masszát szép világossárgára keverjük ki. Ezt követheti 1 evőkanál mandulaliszt, 1 evőkanál rizsliszt és 1 evőkanál őrölt dió. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és apránként, hogy ne törjön össze, hozzákeverjük a sárga lisztes masszához.
A kakaós piskótánál is ugyanígy járj el, csak ott a lisztekkel keverj 1 evőkanál kakaóport is a masszába.
180 fokon légkeveréses módban 10-12 percig süsd!
Hozzávalók a sziruphoz:
250 ml víz
1 dl rum aroma
10 dkg őrölt dió
Csokoládéöntethez:
10 dkg mindenmentes növényi vaj
10 dkg eritiritpor
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál hideg mandulaital
Az összeállításhoz kelleni fog még:
1 csomag glutén- és tejmentes vaníliás puding

Az édesség összeállítása:
A rétegezést úgy kezd, hogy a sima (kakaóport nem tartalmazó piskóta) kerüljön egy tál aljába, ezt a piskótát alaposan locsold meg a sziruppal (kb. a fele mehet is rá). Erre a piskótára jöhet a pudig fele, majd egy adag őrölt dió rászórva.
A kakaóspiskóta zárja az első részt és nyitja a második szakaszt. Ugyanazon a módon, mint a sima piskótánál ezt is alaposan locsold meg rum aromás sziruppal és mehet rá a maradék vaníliás krém, végül pedig a maradék őrölt dió.
Tálalás előtt szórd meg alaposan cukrozatlan kakaóporral és csurgass rá csokiöntetet.
Nekem nem volt szükségem a csokiöntetre így is maximálisan átadta a szaftos piskóta és a rum aromás diós vaníliás falat az eredeti édesség ízharmóniáját.
Javaslom akkor kipróbálni, amikor elég sok a szabadidőd, mert roppant mód időigényes és nem kevés mosatlannal jár együtt ennek a fincsiségnek az elkészítése! Ja és kis adagot nem érdemes készíteni belőle, mert pillanatok alatt elfogy és azért nem egy egyszerű édességről van szó.
Csodaszép hétvégét és jó sütést kívánok!