Somlói galuska – egy magyar édesség

Szerző: Sinkó Angéla  

Somlói galuska – egy magyar édesség.

Azt simán kijelenthetem, hogy hazánk egyik közkedvelt desszertjéről van szó, és ahány ház annyi recept létezik az elkészítésére.

A somlói galuska egy ízig-vérig magyar desszert!

Eredete viszont sok más süteményhez és desszerthez képest nem veszett el a sok idő alatt. A süti a Gundel étterem nevéhez köthető, ahol nem a megálmodója, hanem kollégája készítette el elsőként. Az édesség 1958-ban a brüsszeli világkiállításon szakmai díjat nyert. A sütemény neve a véletlen műve miatt lett somlói, a megalkotója „Somlyói” névre keresztelte, külföldön azonban nem tudták helyesen leírni, így került a köztudatba „somlói” néven.

A desszert több fajta piskótatésztából készül, csokiöntettel és tejszínhabbal tálalva.

Erre hoztam el most az én cukor-, tej-, és gluténmentes receptemet.

Hozzávalók a piskótákhoz:

6 db tojás

6 evőkanál eritritpor

2 evőkanál mandulaliszt

2 evőkanál rizsliszt

2 evőkanál őrölt dió

1 evőkanál kakópor

1+1 csipet só

 

Piskóták elkészítése:

A sütihez szükségünk lesz egy normál piskótára és egy kakaós piskótára.

Így tehát 3 tojást válassz szét (fehérje-sárgája külön). A sárgájához mehet hozzá 3 evőkanál eritritpor, ezt a masszát szép világossárgára keverjük ki. Ezt követheti 1 evőkanál mandulaliszt, 1 evőkanál rizsliszt és 1 evőkanál őrölt dió. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és apránként, hogy ne törjön össze, hozzákeverjük a sárga lisztes masszához.

A kakaós piskótánál is ugyanígy járj el, csak ott a lisztekkel keverj 1 evőkanál kakaóport is a masszába.

180 fokon légkeveréses módban 10-12 percig süsd!

 

Hozzávalók a sziruphoz:

250 ml víz

1 dl rum aroma

10 dkg őrölt dió

 

Csokoládéöntethez:

10 dkg mindenmentes növényi vaj

10 dkg eritiritpor

3 evőkanál kakaópor

2 evőkanál hideg mandulaital

 

Az összeállításhoz kelleni fog még:

1 csomag glutén- és tejmentes vaníliás puding

 

Az édesség összeállítása:

A rétegezést úgy kezd, hogy a sima (kakaóport nem tartalmazó piskóta) kerüljön egy tál aljába, ezt a piskótát alaposan locsold meg a sziruppal (kb. a fele mehet is rá). Erre a piskótára jöhet a pudig fele, majd egy adag őrölt dió rászórva.

A kakaóspiskóta zárja az első részt és nyitja a második szakaszt. Ugyanazon a módon, mint a sima piskótánál ezt is alaposan locsold meg rum aromás sziruppal és mehet rá a maradék vaníliás krém, végül pedig a maradék őrölt dió.

Tálalás előtt szórd meg alaposan cukrozatlan kakaóporral és csurgass rá csokiöntetet.

 

Nekem nem volt szükségem a csokiöntetre így is maximálisan átadta a szaftos piskóta és a rum aromás diós vaníliás falat az eredeti édesség ízharmóniáját.

Javaslom akkor kipróbálni, amikor elég sok a szabadidőd, mert roppant mód időigényes és nem kevés mosatlannal jár együtt ennek a fincsiségnek az elkészítése! Ja és kis adagot nem érdemes készíteni belőle, mert pillanatok alatt elfogy és azért nem egy egyszerű édességről van szó.

Csodaszép hétvégét és jó sütést kívánok!

 

Puncstorta - tej-, cukor- és gluténmentesen

Hozzászólnál? Itt megteheted

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}