Oldal kiválasztása

Somlói galuska – egy magyar édesség

Azt simán kijelenthetem, hogy hazánk egyik közkedvelt desszertjéről van szó, és ahány ház annyi recept létezik az elkészítésére. A somlói galuska egy ízig-vérig magyar desszert!

Eredete viszont sok más süteményhez és desszerthez képest nem veszett el a sok idő alatt. A süti a Gundel étterem nevéhez köthető, ahol nem a megálmodója, hanem kollégája készítette el elsőként. Az édesség 1958-ban a brüsszeli világkiállításon szakmai díjat nyert. A sütemény neve a véletlen műve miatt lett somlói, a megalkotója „Somlyói” névre keresztelte, külföldön azonban nem tudták helyesen leírni, így került a köztudatba „somlói” néven.

A desszert több fajta piskótatésztából készül, csokiöntettel és tejszínhabbal tálalva.

Erre hoztam el most az én cukor-, tej-, és gluténmentes receptemet.

Hozzávalók a piskótákhoz:

6 db tojás

6 evőkanál eritritpor

2 evőkanál mandulaliszt

2 evőkanál rizsliszt

2 evőkanál őrölt dió

1 evőkanál kakópor

1+1 csipet só

Piskóták elkészítése:

A sütihez szükségünk lesz egy normál piskótára és egy kakaós piskótára.

Így tehát 3 tojást válassz szét (fehérje-sárgája külön). A sárgájához mehet hozzá 3 evőkanál eritritpor, ezt a masszát szép világossárgára keverjük ki. Ezt követheti 1 evőkanál mandulaliszt, 1 evőkanál rizsliszt és 1 evőkanál őrölt dió. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és apránként, hogy ne törjön össze, hozzákeverjük a sárga lisztes masszához.

A kakaós piskótánál is ugyanígy járj el, csak ott a lisztekkel keverj 1 evőkanál kakaóport is a masszába.

180 fokon légkeveréses módban 10-12 percig süsd!

Hozzávalók a sziruphoz:

250 ml víz

1 dl rum aroma

10 dkg őrölt dió

 

Csokoládéöntethez:

10 dkg mindenmentes növényi vaj

10 dkg eritiritpor

3 evőkanál kakaópor

2 evőkanál hideg mandulaital

 

Az összeállításhoz kelleni fog még:

1 csomag glutén- és tejmentes vaníliás puding

Az édesség összeállítása:

A rétegezést úgy kezd, hogy a sima (kakaóport nem tartalmazó piskóta) kerüljön egy tál aljába, ezt a piskótát alaposan locsold meg a sziruppal (kb. a fele mehet is rá). Erre a piskótára jöhet a pudig fele, majd egy adag őrölt dió rászórva.

A kakaóspiskóta zárja az első részt és nyitja a második szakaszt. Ugyanazon a módon, mint a sima piskótánál ezt is alaposan locsold meg rum aromás sziruppal és mehet rá a maradék vaníliás krém, végül pedig a maradék őrölt dió.

Tálalás előtt szórd meg alaposan cukrozatlan kakaóporral és csurgass rá csokiöntetet.

Nekem nem volt szükségem a csokiöntetre így is maximálisan átadta a szaftos piskóta és a rum aromás diós vaníliás falat az eredeti édesség ízharmóniáját.

Javaslom akkor kipróbálni, amikor elég sok a szabadidőd, mert roppant mód időigényes és nem kevés mosatlannal jár együtt ennek a fincsiségnek az elkészítése! Ja és kis adagot nem érdemes készíteni belőle, mert pillanatok alatt elfogy és azért nem egy egyszerű édességről van szó.

Csodaszép hétvégét és jó sütést kívánok!

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram