Áfonyás tarte – mindenmentes

Szerző: Sinkó Angéla  

Nyugi, a cím nem elírás, tényleg ez a süti neve. 🙂

A mindenmentes sütik (és ételek) sokak szerint ízetlen és borzalmas falatok. Megértem őket, mert amíg nem próbáltam ki, én sem tudtam milyen is ez az ízvilág.

Viszont azóta tisztában vagyok vele mennyivel ínycsiklandóbb egy-egy ilyen édesség, meg persze nem elhanyagoltató az egészségesség faktor sem a dologból.

Ha nagyon ellenérzéseid vannak a mindenmentes sütiktől és receptektől, akkor ez nem neked való hely!

Azok, akik pedig kíváncsiak erre az áfonyás mindenmentes sütire olvassanak tovább, mert a lényeg most jön.

Mindementes süti hozzávalók: 

A torta alapjához:

  • 1,5 bögre gluténmentes zabpehely
  • 1/2 bögre pirított mandula
  • 5 evőkanál kókuszolaj
  • 4 db magnélküli datolya
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

 

Az áfonyazseléhez:

  • 3 bögre fagyasztott áfonya
  • ½ bögre víz
  • ¼ bögre poreritrit
  • 1 teáskanál zselatinpor

 

A csokoládés réteghez:

  • 1 konzerv kókusztej
  • 100g cukormentes étcsokoládé
  • 3 evőkanál xilit
  • 2 evőkanál kókuszolaj

 

Nálam 1 bögre 2,5 dl

Áfonyás süti elkészítése:

A mindenmetes torta alapjának készítése:

Első lépésként bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, majd előveszünk egy kb. 22 cm-es tortaformát és kikenjük kókuszolajjal.

Az alap elkészítéséhez a zabpehely és a mandula kerül az aprítóba elsőként. Miután megvolt az aprítás 1-2 perc alatt, mehet hozzá az édesítő, a kakaópor és a kókuszolaj.

Az így kapott masszát nedves kézzel egyengessük el a formában (az oldalára is nyomkodjuk fel a masszát!).

Jöhet a sütés 10-15 percig, amíg aranybarna kérget nem kapunk.

Végül hagyjuk teljesen kihűlni a formában! (Ez kb. 20-30 perc)

 

Az áfonyazselé elkészítése:

A fagyasztott áfonyát egy forraló edénybe öntjük a vízzel és az édesítővel együtt. Közepes lángon melegíteni kezdjük. Addig pároljuk, amíg az áfonya puha nem lesz.

Vegyük le a tűzhelyről és botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a zselatint. Utána tegyük vissza a tűzhelyre és közepes hőfokon addig kevergessük, amíg sűrű nem lesz.

Végül hagyjuk állni kb. 15 percig, majd öntsük a torta aljára. Mehet a hűtőbe 40 percre.

 

Csokoládés réteg:

Amíg a torta hűl a hűtőben elkészítjük a csokikrémet.

Ehhez egy forraló edényben elkezdjük közepes lángon összemelegíteni a kókuszolajat, az édesítőt és a kókusztejet.

Vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a csokoládét, amit addig kevergetünk, amíg teljesen fel nem oldódik.

A csokoládés krémet az áfonyazselé tetejére öntjük és 2-3 órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.

A torta tetejére mehet fagyaszott vagy friss gyümölcs, csokiforgács vagy kókuszchipsz.

Bármi is kerül a tetejére ezt a sütit mindenki imádni fogja! Garantáltan egy morzsa nem marad ebből a mentes finomságból! (Teszteltem)

Izgalmas sütést kívánok és jó nassolást hozzá!

Horvátországi nyaralás gasztro kalandjai tej- és gluténmentesen

Hozzászólnál? Itt megteheted

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}