fbpx

Női szeszély

Szerző: Sinkó Angéla  

Női szeszély - mentesen

Ezzel a habos lekváros süteménnyel az Iparművészeti Múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozáson találkoztam jó pár éve. A recept bizony azóta megvan, picit ugyan az évek alatt alakítgattam.

Így lett tej,- cukor- és gluténmentes, de nyugi a varázslat megmaradt és az első falattól kezdődik. Nálam azóta több alkalommal elkészült és eljött az idő, hogy ezt veled is megosszam.

Íme a recept:

Hozzávalók (12 szelethez):

 

Piskótás tésztához:

  • 140 g gluténmentes liszt (vagy lizsliszt, zabpehelyliszt, örölt mandula)
  • 7 tojás sárgája
  • 140g xilit vagy 35g 1:4 édesítő
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 üveg édesítőszeres baracklekvár
  • 1 nagy marék dió

 

Tojáshabhoz:

  • 37 g xilit vagy 10 g 1:4 édesítő
  • 7 tojásfehérje

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 170 fokra (alsó-felső sütési módban).

A tojásokat ketté választom, külön tálba kerül a sárgája és a fehérje.

A tojássárgájához kerül a szobahőmérsékletű, puha vaj és az édesítő. Ezeket habosra keverem habverővel. Ezt követően a lisztet átszitálom és hozzákeverem a sütőport.

Hozzákanalazom kis adagokban a tojásos, vajas masszához, majd alaposan elkeverem.

Amikor ez megvan egy vajazott lisztezett sütőformába (20x30-as tepsi vagy 23cm-es tortaforma) öntöm és elsimítom.

A masszát 23 percig „elősütöm”.

Az idő letelte előtt a tojásfehérjéket az édesítővel kemény habbá verem habverővel.

A sütésidő letelte után kiveszem, rákanalazom a baracklekvárt, ezt óvatosan elsimítom! Mehet rá az összetört dió és a tojáshab. Visszateszem a sütőbe ugyanazon a hőfokon sütöm további 14 percig.

Hozzászólnál? Itt megteheted

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)