Női szeszély - mentesen
Ezzel a habos lekváros süteménnyel az Iparművészeti Múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozáson találkoztam jó pár éve. A recept bizony azóta megvan, picit ugyan az évek alatt alakítgattam.
Így lett tej,- cukor- és gluténmentes, de nyugi a varázslat megmaradt és az első falattól kezdődik. Nálam azóta több alkalommal elkészült és eljött az idő, hogy ezt veled is megosszam.
Íme a recept:
Hozzávalók (12 szelethez):
Piskótás tésztához:
- 140 g gluténmentes liszt (vagy lizsliszt, zabpehelyliszt, örölt mandula)
- 7 tojás sárgája
- 140g xilit vagy 35g 1:4 édesítő
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 üveg édesítőszeres baracklekvár
- 1 nagy marék dió
Tojáshabhoz:
- 37 g xilit vagy 10 g 1:4 édesítő
- 7 tojásfehérje
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 170 fokra (alsó-felső sütési módban).
A tojásokat ketté választom, külön tálba kerül a sárgája és a fehérje.
A tojássárgájához kerül a szobahőmérsékletű, puha vaj és az édesítő. Ezeket habosra keverem habverővel. Ezt követően a lisztet átszitálom és hozzákeverem a sütőport.
Hozzákanalazom kis adagokban a tojásos, vajas masszához, majd alaposan elkeverem.
Amikor ez megvan egy vajazott lisztezett sütőformába (20x30-as tepsi vagy 23cm-es tortaforma) öntöm és elsimítom.
A masszát 23 percig „elősütöm”.
Az idő letelte előtt a tojásfehérjéket az édesítővel kemény habbá verem habverővel.
A sütésidő letelte után kiveszem, rákanalazom a baracklekvárt, ezt óvatosan elsimítom! Mehet rá az összetört dió és a tojáshab. Visszateszem a sütőbe ugyanazon a hőfokon sütöm további 14 percig.