
Azokat a hozzávalókat szedtem egy csokorba, amiket az életmódváltás során érdemes kihagyni vagy valamilyen érzékenység miatt el kell hagyni az étrendből. A lista azoknak is segítséget nyújt majd, akik a sütés-főzés kellős közepén szembesülnek azzal, hogy valamilyen hozzávaló nincs a kamrában.
Cukor helyett:



Többféle édesítőszer van már a boltok polcain (pl.: eritrit, sztívia, xilit), de természetes alternatívákkal is elérhetjük az édes ízt, mint például a méz vagy az agave szirup. A szirup fogyasztása csak ritkán ajánlott és akkor is kis (max. 1 teáskanál) mennyiségben, mert rettentő sok kalória van benne.
Nálam klasszul bevált ötlet, hogy ha a recept engedi akkor a retrónak számító baracklekvárt keverem a sütemények tésztájába. Legyen szó piskótáról, muffinról vagy pont a kókuszgolyóról a házi baracklekvár már sokszor megmentett. Sőt még különlegesebbé és egyedibbé varázsolja a sütiket, pláne, ha ez a lekvár is cukormentes változatú.



Manapság már az állati eredetű tej elhagyására is létezik számtalan megoldás.
Ilyen például a mandula-, rizs-, zab-, kókusz-, vagy a kesudiótej.
Te megtaláltad már a kedvencedet közöttük? Nekem a pirított mandulatej vált be, számomra annak van a legközelebb az íze a valódi tejhez és a kávém is finom vele.


Akár a darált lenmag is jól kiválthatja a tojást, például ha, 1 evőkanál darált lenmagot kb. fél deciliter vízben zselés állagúra főzöl és adod hozzá a többi hozzávalóhoz.
A chia tojás (1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz + 2 perc pihentetés) is kiválóan megállja a helyét.
Erre jó megoldás lehet a mandulaliszt, a zöldbanánliszt, dió őrlemény vagy a zabpehely (még őrölve is!), de kaphatóak már gluténmentes lisztkeverékek is bőven a boltokban.
Ha az étel sűrítése a cél, akkor útifűmaghéj a legjobb alternatíva, de a kukoricakeményítőt kis vízben elkeverve is elvégzi ezt a feladatot.




Habtejszín helyett:
Bármennyire is hihetetlennek fog hangzani a csicseriborsónak a leve (igen …amiben a konzervben van tárolva) kiválóan felhasználható „habtejszín” gyanánt. Ha nem hiszed akkor bártan járj utána!
És a teljesség igénye nélkül még pár tipp:
- Vaj helyett ugyanannyi kókuszzsír a nyerő.
- Zsemlemorzsa helyett zabpehely vagy szezámmag is megteszi.
- Sütőpor helyett szódabikarbóna a befutó (egy kiskanál ecetet vagy citromlét azért tegyél mellé).

Jó sütés főzést kívánok!