Helyettesítsd de hogyan? S.O.S tippek a konyhából!

Szerző: Sinkó Angéla  

Azokat a hozzávalókat szedtem egy csokorba, amiket az életmódváltás során érdemes kihagyni vagy valamilyen érzékenység miatt el kell hagyni az étrendből. A lista azoknak is segítséget nyújt majd, akik a sütés-főzés kellős közepén szembesülnek azzal, hogy valamilyen hozzávaló nincs a kamrában.

Cukor helyett:

Amennyire lehet inkább hagyd ki az étrendedből, hidd el a tested meg fogja köszönni és később meg is hálálja ezt a tettedet! De ha nélkülözhetetlen hozzávalója a receptnek az édes íz, akkor sem kell pánikba esni, viszonylag egyszerű pótolni mással.

Többféle édesítőszer van már a boltok polcain (pl.: eritrit, sztívia, xilit), de természetes alternatívákkal is elérhetjük az édes ízt, mint például a méz vagy az agave szirup. A szirup fogyasztása csak ritkán ajánlott és akkor is kis (max. 1 teáskanál) mennyiségben, mert rettentő sok kalória van benne.

Nálam klasszul bevált ötlet, hogy ha a recept engedi akkor a retrónak számító baracklekvárt keverem a sütemények tésztájába. Legyen szó piskótáról, muffinról vagy pont a kókuszgolyóról a házi baracklekvár már sokszor megmentett. Sőt még különlegesebbé és egyedibbé varázsolja a sütiket, pláne, ha ez a lekvár is cukormentes változatú.

Manapság már az állati eredetű tej elhagyására is létezik számtalan megoldás.

Ilyen például a mandula-, rizs-, zab-, kókusz-, vagy a kesudiótej.

Te megtaláltad már a kedvencedet közöttük? Nekem a pirított mandulatej vált be, számomra annak van a legközelebb az íze a valódi tejhez és a kávém is finom vele.

Na itt már nehezedik a dolog. A tojást általában ragacsos állaga miatt tesszük a tésztákhoz, hogy összetartsa nekünk a hozzávalókat, amíg sütjük. Erre a célra a banán is egy jó megoldás lehet, pépesítve, vagy csak összetörve hasonló funkciót tölthet be (de nyilván nem pontosan ugyanazt az ízélményt adja vissza!).

Akár a darált lenmag is jól kiválthatja a tojást, például ha, 1 evőkanál darált lenmagot kb. fél deciliter vízben zselés állagúra főzöl és adod hozzá a többi hozzávalóhoz.

A chia tojás (1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz + 2 perc pihentetés) is kiválóan megállja a helyét.

Liszt helyett:
Itt főként a glutén miatt érdemes más után nézni.

Erre jó megoldás lehet a mandulaliszt, a zöldbanánliszt, dió őrlemény vagy a zabpehely (még őrölve is!), de kaphatóak már gluténmentes lisztkeverékek is bőven a boltokban.

Ha az étel sűrítése a cél, akkor útifűmaghéj a legjobb alternatíva, de a kukoricakeményítőt kis vízben elkeverve is elvégzi ezt a feladatot.

Főző tejszín helyett:

Ennél már alaposan át kell gondolni mi is a kívánt hatás.  A krémleveseknél a krémes állagot ½ dl tej és 50 g vaj elkeverve tudja megadni a tejszín jellegű sűrűséget. A jó benne pedig az, hogy a tej növényi alternatíva is lehet.

Habtejszín helyett:

Bármennyire is hihetetlennek fog hangzani a csicseriborsónak a leve (igen …amiben a konzervben van tárolva) kiválóan felhasználható „habtejszín” gyanánt. Ha nem hiszed akkor bártan járj utána!

És a teljesség igénye nélkül még pár tipp:

 

  • Vaj helyett ugyanannyi kókuszzsír a nyerő.
  • Zsemlemorzsa helyett zabpehely vagy szezámmag is megteszi.
  • Sütőpor helyett szódabikarbóna a befutó (egy kiskanál ecetet vagy citromlét azért tegyél mellé).

Ezzel a kis listával már megalapoztad a konyhatündéri karriered! Hisz elképesztően profi leszel, ha egyből tudod mi után kell nyúlni, ha egy - két összetevő elfogy az alkotás kellős közepén.

Jó sütés főzést kívánok!


És még mielőtt elfelejtem!

Ha még nem szerezted meg az ajándék Egészség Útmutatót, mellé pedig bónuszként szintén ajándékba a Receptkönyvet, akkor ne várj tovább, kattints a piros gombra és kérd el most!

Variációk kókuszgolyóra

Sinkó Angéla

Az Egészség Konyhanyelven TikTok csatorna és FaceBook oldal megálmodója, és küldetése, hogy segítsen neked hosszabb, egészségesebb és minőségibb életet élni.

Hosszú évek óta foglalkozik az egészséges életmóddal, és saját tapasztalataiból tudja, milyen fontos a megfelelő táplálkozás és életmód. Krónikus sejtszintű gyulladás, gluténérzékenység, tejtermék-intolerancia, migrén, menstruációs fájdalmak, csúnya visszerek - mind a múlté számára, és most neked is segíthet!

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)