Helyettesítsd de hogyan? S.O.S tippek a konyhából!

Szerző: Sinkó Angéla  

Azokat a hozzávalókat szedtem egy csokorba, amiket az életmódváltás során érdemes kihagyni vagy valamilyen érzékenység miatt el kell hagyni az étrendből. A lista azoknak is segítséget nyújt majd, akik a sütés-főzés kellős közepén szembesülnek azzal, hogy valamilyen hozzávaló nincs a kamrában.

Cukor helyett:

Amennyire lehet inkább hagyd ki az étrendedből, hidd el a tested meg fogja köszönni és később meg is hálálja ezt a tettedet! De ha nélkülözhetetlen hozzávalója a receptnek az édes íz, akkor sem kell pánikba esni, viszonylag egyszerű pótolni mással.

Többféle édesítőszer van már a boltok polcain (pl.: eritrit, sztívia, xilit), de természetes alternatívákkal is elérhetjük az édes ízt, mint például a méz vagy az agave szirup. A szirup fogyasztása csak ritkán ajánlott és akkor is kis (max. 1 teáskanál) mennyiségben, mert rettentő sok kalória van benne.

Nálam klasszul bevált ötlet, hogy ha a recept engedi akkor a retrónak számító baracklekvárt keverem a sütemények tésztájába. Legyen szó piskótáról, muffinról vagy pont a kókuszgolyóról a házi baracklekvár már sokszor megmentett. Sőt még különlegesebbé és egyedibbé varázsolja a sütiket, pláne, ha ez a lekvár is cukormentes változatú.

Manapság már az állati eredetű tej elhagyására is létezik számtalan megoldás.

Ilyen például a mandula-, rizs-, zab-, kókusz-, vagy a kesudiótej.

Te megtaláltad már a kedvencedet közöttük? Nekem a pirított mandulatej vált be, számomra annak van a legközelebb az íze a valódi tejhez és a kávém is finom vele.

Na itt már nehezedik a dolog. A tojást általában ragacsos állaga miatt tesszük a tésztákhoz, hogy összetartsa nekünk a hozzávalókat, amíg sütjük. Erre a célra a banán is egy jó megoldás lehet, pépesítve, vagy csak összetörve hasonló funkciót tölthet be (de nyilván nem pontosan ugyanazt az ízélményt adja vissza!).

Akár a darált lenmag is jól kiválthatja a tojást, például ha, 1 evőkanál darált lenmagot kb. fél deciliter vízben zselés állagúra főzöl és adod hozzá a többi hozzávalóhoz.

A chia tojás (1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz + 2 perc pihentetés) is kiválóan megállja a helyét.

Liszt helyett:
Itt főként a glutén miatt érdemes más után nézni.

Erre jó megoldás lehet a mandulaliszt, a zöldbanánliszt, dió őrlemény vagy a zabpehely (még őrölve is!), de kaphatóak már gluténmentes lisztkeverékek is bőven a boltokban.

Ha az étel sűrítése a cél, akkor útifűmaghéj a legjobb alternatíva, de a kukoricakeményítőt kis vízben elkeverve is elvégzi ezt a feladatot.

Főző tejszín helyett:

Ennél már alaposan át kell gondolni mi is a kívánt hatás.  A krémleveseknél a krémes állagot ½ dl tej és 50 g vaj elkeverve tudja megadni a tejszín jellegű sűrűséget. A jó benne pedig az, hogy a tej növényi alternatíva is lehet.

Habtejszín helyett:

Bármennyire is hihetetlennek fog hangzani a csicseriborsónak a leve (igen …amiben a konzervben van tárolva) kiválóan felhasználható „habtejszín” gyanánt. Ha nem hiszed akkor bártan járj utána!

És a teljesség igénye nélkül még pár tipp:

 

  • Vaj helyett ugyanannyi kókuszzsír a nyerő.
  • Zsemlemorzsa helyett zabpehely vagy szezámmag is megteszi.
  • Sütőpor helyett szódabikarbóna a befutó (egy kiskanál ecetet vagy citromlét azért tegyél mellé).

Ezzel a kis listával már megalapoztad a konyhatündéri karriered! Hisz elképesztően profi leszel, ha egyből tudod mi után kell nyúlni, ha egy - két összetevő elfogy az alkotás kellős közepén.

Jó sütés főzést kívánok!

Variációk kókuszgolyóra

Hozzászólnál? Itt megteheted

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)