Variációk kókuszgolyóra

Szerző: Sinkó Angéla  

Variációk kókuszgolyóra

- könnyű, egészséges, finom és mindenmentes recept -

Néha csak szimplán jól esik bekapni egy-egy finom és egészséges falatot, desszertként. Ilyenkor nem mindig igénylem a nagy és habos csodatortákat. Most erre hoztam neked két fincsi alternatívát, ami teljes egészében tej-, tojás-, glutén,- és cukormentes. Emellett egy kis csipet varázslatot csempész a klasszikus kókuszgolyó mellé. Érdemes kipróbálni és kísérletezni, hogy neked melyik ízlik majd jobban!

Raffaello golyó:

Az első a nagy kedvencem a Raffaello golyó.

Már lassan öt éve nem eszem tejeset és igencsak hiányzik a finom desszert íze. 

A recept inkább látvány szempontból kárpótol, az íze nyilván nem lehet azonos, hiszen nem a Ferrero gyárban készült receptúra alapján alkottam meg, és szempont volt az egészséges nassolás és a tejmentesség ténye is.

Ami kell hozzá:

 

  • 140 gramm kókuszreszelék + a golyók megforgatásához
  • 4 evőkanál kókuszzsír (szobahőmérsékletű)
  • 1,5 evőkanál datolyaszirup /mézzel is működhet
  • 20 szem pirított mandulaszem

Epres energiagolyó:

Nos, ha követsz más platformokon akkor nem lesz meglepő, amit most fogok írok. Imádom az epret! Így, ha már újítok a sima retro kókuszgolyón, számomra egyértelmű volt, hogy valahogy, de kerül bele egy kis eper is.

Az eperkocka nem lett volna túl kellemes látvány egy golyóban, az eperszemekről már nem is beszélve.

Így az eperpüré mellett döntöttem, de az meg eláztatta volna az alap hozzávalókat.

Végül bevillant a zabpehely fantasztikus megoldásként, aminek pont jó az állaga erre a célra is.

 

Ami kell hozzá:

 

  • 10 gramm kókuszreszelék + a golyók megforgatásához
  • 80 gramm gluténmentes zabpehely darálva (kvázi zabpehelyliszt)
  • 6 evőkanál eperpüré (150 gramm eper összeturmixolva)

Az elkészítés mindkét esetben azonos.

A hozzávalókat egy nagy keverőtálba öntöm és összedolgozom, hogy pontosan olyan állagot kapjak, mintha sima hagyományos kókuszgolyót készítenék (enyhén ragacsos állag elérése a cél).

Ha ez meg van, a masszából közepes méretű golyókat formázok és megforgatom a maradék kókuszreszelékben.

Fogyasztásig hűtve tárolom.

A raffaello golyó hetekig eláll hűtőben, míg az epres golyó hűtve tárolva is maximum egy hétig fogyasztható, az eperpüré romlandósága miatt.

 

Próbáld ki te is, ha kell egy kis újítás a klasszikus kókuszgolyó mellé!

Napsütéses hétvégét kívánok!

 

Hozzászólnál? Itt megteheted

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)