Oldal kiválasztása
Ne fogadd el a 21. század átlagos társadalmi normáját, ami a túlsúly és a feldolgozott élelmiszerek irányába akar behálózni! Szakíts eddigi rossz szokásaiddal és legyél te is egészségesebb, élj tudatosabb életet!

Ne érd be kevesebbel! Alakíts ki egy jó rutint és egy hozzá tökéletesen passzoló szokásrendszert, ami hozzásegít majd az egészséges életvitel eléréséhez.

Fontos itt megemlítenem, hogy a diéta átmeneti megoldást kínál, míg az életmód váltás hosszútávú eredményt nyújt!

Az egészségre már az ókori görögök is nagy hangsúlyt fektettek, és ha ezt olyan régen is tudták, akkor mi miért nem alkalmazzuk minden egyes nap?

„Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk” (Arisztotelész).

 

Ma olyan stratégiai elemeket hoztam neked, amivel te is könnyedén az alapoktól elkezdve felépítheted saját tudatos és kiegyensúlyozott életmódodat. Ha már gyakorlottnak érzed magad akkor is érdemes átfutni lehet, hogy mutatok valami pluszt hozzá!

De mielőtt belecsapnánk a lecsóba tegyünk helyre egy-két dolgot! Ahhoz, hogy pontosan fel tudd építeni és működőképes legyen hosszútávon is a váltás, elengedhetetlen, hogy tisztázd magadban, hogy mit is jelentenek az alábbi szavak.

(Gyakori eset, hogy egy alapszónak hitt fogalmat nem jól definiálsz így te más jelentés tartalommal ruházod fel, mint amit valójában hordoz magában. Ezáltan neked mást jelent, mint azoknak, akik pontosan, minden részletével együtt értik akár ezen szavak magyarázatát. Tudom, hogy rettentő felesleges lépésnek érzed…sőt tutira hangot is adsz neki ?, de hidd csak el később jól fog ez jönni!)

Mi is az az „egészség” pontosan?

 

„Testi épség állapota, amikor az emberi test egészének, illetve minden részének, szervének, szervrendszerének célnak megfelelő összehangolt, egységes a működése. Az egészség a test és lélek harmonikus kölcsönhatása, amikor egyik sem beteg, a személynek semmi baja, kellemetlensége nincs, és jó a közérzete.” (wikiszótár 1. szócikk)

Emeljük a tétet:

Mit is jelent az „életmód”?

 

„Jellemző tevékenységek; az általában végzett elfoglaltságok, szokásos cselekvések.” (wikiszótár 1.szócikk)

Na és a „tudatosság”?

„1. Érzékelés és megértés. Az a képesség, hogy megfigyeljük és felismerjük észlelhető dolgok létezését és szerepét, és csak azt lássuk ami ott van. Ezt anélkül tesszük, hogy az észleltekhez hozzátennénk bármilyen más feltételezést vagy érzést, illetve anélkül, hogy figyelmen kívül hagynánk bármit, ami ténylegesen ott van.

2.Cselekedet szándékos volta. Amikor egy tett mögött biztosan ott volt a cselekvő önálló döntése, és a megvalósításra irányuló szándéka.” (wikiszótár 1-2. szócikk)

 

Na már mindent tudunk, ami mára kell…mehet a menet!

Az alábbi stratégiát te is tudod teljesíteni, ha érzel magadban egy kis elszántságot. Jöjjön hát az a 7 pillér, ami kihagyhatatlan a váltáshoz. Helyenként tovább bontottam ezeket, hogy átláthatóbb legyen a célhoz vezető utad.

#1. Együnk jól:

Térképezz fel a hűtőből/szekrényből minden olyan ételt, ami feldolgozott (virsli, szalámi), előre csomagolt, cukros és lisztet tartalmazó étel. Ne dobd ki, hisz az pazarlás! De újra már ne vedd őket!
Helyette irány vásárolni! Csak olyan ételek kerüljenek a kosárba és később a hűtőbe/szekrénybe, ami friss és ropogós zöldség vagy gyümölcs (esetleg mirelit). Például szénhidrát típusú táplálkozás esetén: zsírszegény húsok, sok-sok zöldség, magvak és aszalványok. Igen …igen még a táplálkozási típusból is többféle van. Keress csak rá bátran a neten!
Tervezd meg a menüt:

Jelentős mértékben megkönnyíted vele a saját dolgodat a boltban való koválygás helyett, ha célirányosan mész (saját tapasztalatból mondom!).  Időt, pénzt és energiát spórolsz! Emellett kipróbálhatsz új ízeket és irányzatokat, picit kísérletezhetsz is. Sőt a konyhában is jobban helyt fogsz tudni állni, rutinosabb leszel ?. És ki ne akarna – legalább a saját – konyhafőnök(e) lenni.

Főzz magadra!

Teljesen ízlésedre szabhatod az ételeket, eldönthetted milyen fűszert szeretnél még az ételhez adni.

Nem kell kompromisszumot kötni azokkal az adalékanyagokkal, amiket feldolgozás közben tennének az ételhez (állagjavító, csomósodásgátló).

Minél színesebb annál jobb!

Szeretem a tányéromat szép színesen megpakolni, mert a színek nem csak a szememet gyönyörködtetik, hanem fontos tápanyagokhoz is juttatnak.

Próbáld ki te is! Még a kedved is jobb lesz garantálom!

 

 

Ha eszel akkor egyél!

Amikor neki látsz az étel falatozásának, akkor csak azzal foglalkozz, hogy eszel.

Ne nézz tv-t, ne chatelj, mert így figyelmen kívül hagyod tested jelzésesét, hogy ő már bizony jól lakott!

Ints búcsút a nasinak!

Olyan ételeket egyél, amik energiát adnak és nem lesz szükség nassolásra két étkezés között. Akkor eszünk étkezések között, amikor unatkozunk. (Nem kell a duma, ez igaz!) És ez nem jó, mert csak üres kalóriákat tömünk magunkba!

Ha mégis nasi, csak okosan!

 

  • csokis sütibe cukkini;
  • chips helyett magvak, aszalványok;
  • keksz helyett friss gyümölcsök, zöldségek;
  • popcorn helyett sütőben sütött zöldség chips (ami ráadásul isteni finom);
  • nutella helyett házi mogyóróvaj.

#2. Mocorogjunk egy kicsit!  

 

A 21. században a technikai vívmányok korában nem meglepő, hogy elkényelmesedtünk és mozgásszegény életet élünk.

Pedig heti 3-4 alkalommal legalább 30 perces mozgás, már jótékony hatású! Legyen az akár séta, futás, torna, úszás, kerékpározás, vagy csak ha egy buszmegállóval előbb szállsz le és onnan sétálsz haza.

Fontos a fokozatosság! Egyik lépést a másik után. Ne akarj egyből maratont futni, ha az intenzívebb séta is kifáraszt. Tűzz ki rövidtávú célokat (pl.: ma egy megállóval előbb leszállok és haza sétálok, holnap is és a harmadik napon már kettővel előbb szállok le).

#3. Iszol te rendesen?

 

Tudtad, hogy víz nélkül meghalunk? Bizony ám!

Ha nem iszol elég vizet, akkor szervezeted kiszárad (akár pont úgy, mint egy virág).

Az, hogy kinek mennyi az ajánlott napi víz mennyisége egyénenként eltérő. Számtalan egyéni jellemzőtől függ (pl.: magasság, életvitel, testsúly), de átlagosan kb. 2-2,5 liter víz kell egy felnőttnek naponta.

Erről részletesebben itt írtam.

Gyakran a fejfájás is a kevés folyadékbevitel miatt van!

#4. Irány a szabad levegő!

 

Jön a jó idő (most épp nem úgy tűnik, de jönni fog bizakodom), tölts minél több időt a friss levegőn és a Napon.

A friss levegő élénkít és feltölt energiával. Napi 2-3 alkalommal 1-2 perc tudatos légzés fantasztikus módon tud energizálni és stressz csökkentésre is használható.

 

Süss fel Nap, fényes Nap…:    A napfény meg csak simán kell! Elsősorban a D-vitamin miatt, de fertőtlenítő hatása is van az ultraibolya sugaraknak. Talán még te is emlékszel, mikor nagymamáink nyáron az ágyneműt a napra kitették és estére milyen friss lett újra. Nem véletlenül csinálták!

#5. Tiltó listára velük!

 

Ide tartozik az alkohol, gyógyszer használat, dohányzás, és minden olyan, amit káros szenvedélynek tekintünk (ezt mindenkinek saját értelmezésre meghagyom!).

#6. Alvásidő!

Az igazi pihenés regeneráló hatással bír. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű legyen alvásod! Erről korábban itt írtam.

#7. Stresszmentes élet:

Nos szerintem azzal, nem leszel előrébb, ha azt mondom ne stresszelj! Igazam van? Helyette próbáld ki ezt! Ne vedd magadra a környezetedben előre kerülő nyomasztó szemléletet és igyekezz derűsen már-már pozitívan látni minden helyzetet. Először brutálisan nehéz lesz – pláne most – de aztán egyre jobban belejössz és simán menni fog azoknak a dolgoknak az elengedése, amik nincsenek is kihatással a te privát életedre. Nekem bevált így tudom ajánlani jó szívvel neked is!

Legalább egy próbát megér vesztenivalód amúgy sincs!

Ha még mindig bizonytalan vagy, belekezdje az életmódváltásba, mérlegeld ezt: amit eddig tettem/ettem hova vezetett? Jó irányba?

Nos, ha a válasz a NEM, akkor itt az idő új perspektívában látni a dolgokat és tenni a jobb életminőség eléréséért.

Egy jó tanács tőlem neked: Le a kifogásokkal! De tényleg! Kezdj el cselekedni! Egészségi állapotunk, életminőségünk ezáltal hangulatunk jelentős mértékben függ az elfogyasztott tápanyagok minőségétől! – amikor elbizonytalanodsz ez jusson eszedbe.

Sok sikert és tudd az erő veled van! Csak meg kell találnod!

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram