Almás pite
Itt az ősz itt van újra…
Nálam a nagybetűs ŐSZ az almás pitével veszi kezdetét!
Azt pedig tudtad, hogy honnan származik?
Mert bármennyire is hangoztatják az amerikaiak, bizony nem tőlük. Mire az almáspite elért Amerikába, addigra már Európa szerte készítették. Az eredeti almáspite pedig Angliából terjedt el.
A tej,- cukor és gluténmentes változatomhoz pedig íme a hozzávaló lista.
Amire szükséged lesz:
Pite tészta hozzávalói:
- 350g rizsliszt
- 100 g édesítő (pl.: eritrit, xilit)
- 200 g puha vaj
- 2 ek útifűmaghéj és 1,5 dl víz/növényi tejalternatíva
- 2 tojás +1 a tetejére majd
- ½ cs sütőpor
Almás töltelék hozzávalói:
- 6 db alma lereszelve
- 1 ek kókuszolaj
- 90 g édesítő (pl.: eritrit, xilit)
- 3 tk vanília aroma
- 2 tk fahéj
- ½ tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kezeletlen citromhéja
- 2 ek darált dió
Elkészítés:
Az alapjához a lisztet, a sütőport, az édesítőt összemorzsoljuk és hozzáadjuk az egész tojásokat. Jó alaposan összegyúrjuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Addig amíg hűl a tészta az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. A reszelt almához hozzákeverjük az édesítőt, a fűszereket az olajat és rászórjuk a kukoricakeményítőt és megforgatjuk benne.
A tésztát kivesszük a hűtőből és sütőpapíron kinyújtjuk a 2/3-át (rizsliszttel dolgozni mindig sokkal macerásabb!). Egy kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük. Alaposan elegyengetjük a formában. Mehet rá az almás töltelék.
Ezt követően a megmaradt tésztából sodrunk kis csíkokat és keresztbe rátesszük a pitére.
Végül az egészet egy felvert tojással megkenjük és 160 fokos előmelegített sütőbe tesszük 27 percre. Mire a teteje aranybarna lett el is készült.
Tálalás előtt hagyd kihűlni! Forró állapotában nem lehet szépen szeletelni!