Oldal kiválasztása

Almás pite

Itt az ősz itt van újra…

Nálam a nagybetűs ŐSZ az almás pitével veszi kezdetét!

Azt pedig tudtad, hogy honnan származik?

Mert bármennyire is hangoztatják az amerikaiak, bizony nem tőlük. Mire az almáspite elért Amerikába, addigra már Európa szerte készítették. Az eredeti almáspite pedig Angliából terjedt el.

A tej,- cukor és gluténmentes változatomhoz pedig íme a hozzávaló lista.

Amire szükséged lesz:

 

Pite tészta hozzávalói:

  • 350g rizsliszt
  • 100 g xilit
  • 200 g puha vaj
  • 2 ek vegaföl
  • 2 tojás +1 a tetejére majd
  • ½ cs sütőpor

 

Almás tölteték hozzávalói:

  • 6 db alma lereszelve
  • 1 ek kókuszolaj
  • 90 g xilit
  • 3 tk vanília aroma
  • 2 tk fahéj
  • ½ tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kezeletlen citromhéja
  • 2 ek kukoricakeményítő

Rizsliszttel dolgozni mindig sokkal macerásabb!

Elkészítés:

Az alapjához a lisztet, a sütőport, az édesítőt összemorzsoljuk és hozzáadjuk az egész tojásokat. Jó alaposan összegyúrjuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

Addig amíg hűl a tészta az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. A reszelt almához hozzákeverjük az édesítőt, a fűszereket az olajat és rászórjuk a kukoricakeményítőt és megforgatjuk benne.

A tésztát kivesszük a hűtőből és sütőpapíron kinyújtjuk a 2/3-át (rizsliszttel dolgozni mindig sokkal macerásabb!). Egy kivajazott, kilisztezett piteformába tesszük. Alaposan elegyengetjük a formában. Mehet rá az almás töltelék.

Ezt követően a megmaradt tésztából sodrunk kis csíkokat és keresztbe rátesszük a pitére.

Végül az egészet egy felvert tojással megkenjük és 160 fokos előmelegített sütőbe tesszük 27 percre. Mire a teteje aranybarna lett el is készült.

Tálalás előtt hagyd kihűlni! Forró állapotában nem lehet szépen szeletelni!

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram