Oldal kiválasztása

Nutella – Angi módra

Elérkezett hát az idő, hogy megosszam veled azt a „Nutella” receptet, ami lehetővé tette számomra, hogy bűntudat, lemondások és kompromisszumok nélkül élvezhessem a kakaós mogyorós ízt.

Na sikerült felcsigáznom? Helyes!

De még mielőtt a konyhába küldenélek, hogy dobd össze te is házilag, nézzük csak meg honnan jött és miért is „egészségtelen és káros” ez az édesség?

A kakaós mogyorókrém pályafutása

 

Amikor a Nutella szóba kerül szerintem kivétel nélkül mindannyiunknak a Ferrero által készített termék jut eszünkbe, az ikonikus fehér alapon fekete és piros betűkkel.

Története egészen a 19. századik nyúlik vissza, ahol ugyanis a francia császár Európa-szerte kereskedelmi embargót (jelentése: meghatározott árucikkek kivitelének tilalma) hirdetett előidézve ezzel a csokoládé – és kakaóhiányt.

Bármilyen hihetetlen a mogyorós krémet a kényszer szülte, hisz az embargó alatt az olasz cukrászok patthelyzetben voltak és így kezdtek el a kakóhoz darált mogyorót vegyíteni, hogy a finom édességet el tudják készíteni.

A számunkra ismert krémes állagát 1951-ben nyerte el, de akkor még „Supercrema” fantázianévre keresztelve.

Pontosan 13 évvel később került legyártásra az első „Nutella” névre hallgató termék, az ikonikus (nemzetközi  védjegyoltalom alatt álló) üvegébe töltve.

Azóta pedig annyira kinőtte magát, hogy a nutella szó köznevesült (jelentése: általánossá válik egy-egy márkanévnek a megkülönböztetésre szolgáló megjelölésé és fajta névvé válik).

Azt minden kétséget kizáróan meg merem kockáztatni, hogy nagyon kevés ember él a Földön, akik nem tudják mi is az a „Nutella”.

Óriási térhódítását jelzi az is, hogy külön világnapja van február 5-én.

„A Nutella egészségtelen és káros!” Tényleg így van?

Ha utána járunk ennek az állításnak nem is kell sokáig kutatnunk elég, ha a termék összetevő listáját megnézzük. Abból máris kiderül számunkra, hogy az egészségtelen jelzőt minden kétséget kizáróan a brutális cukormennyisége után kapta.

A cukor életünkre gyakorolt hatásáról már írtam egy korábbi bejegyzésemben (azt ide kattintva el tudod olvasni), annyit viszont elmondok előjáróban, hogy NEM TESZ JÓT A CUKOR!

A „káros” billogot, pedig az összetevő lista második helyén büszkén szereplő pálmaolaj miatt érdemelte ki. Ennek az élelmiszernek mára már olyan borzalmasan rossz híre lett.

Az pedig, hogy a pálmaolaj egészségünkre káros egyelőre vitatott dolog, de az, hogy a környezetre káros az bizony elég alaposan be lett bizonyítva!

A pálmaolaj ültetvények rohamos terjedése miatt az esőerdőket szép apránként kiirtják és bizony ezeken az ületvényeken nem ritka a felnőttek és a gyermekek embertelen kizsákmányolása.

De, hogy ne húzzam le a Ferrero hírnevét a cég mellett szól, hogy az ő általuk birtokolt ültetvényeken a „fair trade”, vagyis az elvégzett munkát megfelelően megfizetik és emberi módon bánnak a munkásokkal.

Az egészségtudatos életbe a Nutella bizony nem fér bele!

 

Nem megyek messzire és nem kutatok mindenféle hírek, cikkek után csak előveszem ismét a termék összetevőlistáját és tanulmányozom, és bátran tedd te is ezt! Abból elég jól kiderült számomra, hogy a brutális cukor és pálmaolaj mennyiség mellett ott szerepel feltüntetve a tejpor, a tejsavópor és a szója.

De nyugi nem vettem csak az összetevő lista olvasgatására egy üveggel, a neten megtaláltam.

Házi Nutella:

 

Ahhoz, hogy ne mondjak le erről a szuper finomságról, mert azért valljuk be titokban és csendben a szobánk falai között, hogy bizony nagyon is finom ez a krém.

Ahhoz, hogy az egészséges(ebb) életmódba bele tudjon illeszkedni érdemes magunknak összedobni.

Miért összedobni? Mert szószerint ez történik.

Amit használtam hozzá:

 

  • Egy nagyteljesítményű késes aprítógép
  • 300 gramm törökmogyoró (natúr, nem pörkölt)
  • 1 nagy csipet só
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2,5 evőkanál cukrozatlan kakópor
  • 7 evőkanál eritrit (por, hogy ne legyen ropogós érzés evés közben)
  • 100 gramm olvasztott cukormentes étcsokoládé

Ahogy elkészítettem:

 

1.lépés: A törökmogyorót egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, ügyelve arra, hogy ne érjenek nagyon egymáshoz.

A sütőt 180 fokra előmelegítem és 11 percig pirítom a mogyorót.

Az idő leteltét követően hagyom picit hűlni, majd egy zárható műanyag dobozba öntöm, lezárom és jól megrázom, hogy a héj lejöjjön róla.

(Minél több héjat próbálok róla leszedni, mert kesernyés íze lenne, ha rajta hagynám!)

2.lépés: Az aprítóba borítom a mogyorót és hagyom dolgozni a késeket. Időnként az oldaláról lekapirgáltom a mogyorót.

Ez az aprítási folyamat kb. 8-10 percet is igénybe vesz, mire krémes állapotot kapok.

Ekkor jöhet bele a csipet só, a kakópor és a kókuszolaj, majd ismét teret engedek a késeknek.

3.lépés: Mikróban megolvasztom az étcsokit és a masszához borítom az eritrittel együtt, majd a főszerepet ismét az aprítóra bízom

És tádámmm el is készült a fincsi házi mogyorókrém, amit bátran te is tehetsz muffinokba, palacsintába, de magában is finom.

Egy üveg házi nutella tápanyagtáblázata:

(nekem 350g lett egy üveg)

Egy adag (15g) tápanyagtáblázata:

(nálam ez 4 db palacsinta volt)

Egy üveg házi nutella

tápanyagtáblázata:

(nekem 350g lett egy üveg)

kalória: 2881,46 kcal

szénhidrát: 61,9 gramm

fehérje: 60 gramm

zsír: 260,8 gramm

rost: 24 gramm

Egy adag (15g) tápanyagtáblázata:

(nálam ez 4 db palacsinta volt)

kalória: 123,6 kcal

szénhidrát: 2,65 gramm

fehérje: 2,57 gramm

zsír: 11,19 gramm

rost: 1,03 gramm

2881,46 kcal

61,9 g ramm

60 gramm

260,8 gramm

24 gramm

kalória

szénhidrát

fehérje

zsír

rost

123,6 kcal

2,65 gramm

2,57 gramm

11,19 gramm

1,03 gramm

Köszönöm, hogy itt voltál ma velem, és jó nutellázást kívánok!
Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram