Oldal kiválasztása

Sokszor kerül a tányérunkra olyan étel, ami nagyban befolyásolja az immunrendszerünk védekező képességét. Évszakváltásnál mindig ügyelünk a megfelelő öltözék kiválasztására, miért nem tesszük ugyan ezt az ételeinkkel is? Akár tartósan is?

Összegyűjtöttem azokat az immunrendszert gyengítő ételeket (italokat), amiket ugyan egyfolytában hangoztatnak a médiában itt-ott, hogy mennyire károsak, ennek ellenére  számtalan ember fogyasztja őket minden egyes nap.

Nézzük mik ezek!

 

Jelentősen gyengítik a szervezet védekező képességét:

 

glutén: Az utóbbi pár évben elég sokan mondtak nemet a glutén tartalmú élelmiszereknek. Akik  lemontak róla nagy fába vágták fejszéjüket, mindenben, de szószerint minden feldolgozott élelmiszerben megtalálható! Szerencsére a piac egyre bővül, így sok alternatíva közül lehet ma már választani.

A glutént nem tudja olyan jól megemészteni az ember, sokáig a belekben marad és lerakódik, ezzel gyulladást okoz a szervezetben. A szervezet a gyulladással foglalkozva nem tudja a megfelelő védelmet nyújtani a kórokozók ellen.

Emellett a bőrünk állapotát is nagy mértékben befolyásolja. A péksütemények és egyéb tészta félék, amik glutén tartalmúak fakóbbá és rugalmatlanná teszik a bőrt. Próbáld csak ki, hogy pár napig nem fogyasztasz belőle, meg fogsz lepődni a változáson! 🙂

Lássuk is a következőt!

cukor: A sok cukor fogyasztás ugyancsak gyulladást okoz (sőt a bacik táptalaja, gondolj az élesztő futtatásra! (langyos környezet és egy kis adag cukor)), sőt viszketést és fakó bőrt. Tehát ha a szervezetünk ezek megoldásán dolgozik nem tud megfelelően megvédeni minket. Kerüljük el jó messzire a cukros üdítőket, shake-ket és a cukros édességeket, süteményeket. Nem tesznek jót és mi jól akarunk lenni!

 

finomított olajok: Ki tudna ellenállni egy frissen kisült sültkrumplinak, én imádom! (Ez az én csaló napi kajám.) De tudom, hogy az olajból sütés hatására olyan anyagok kerülnek az ételekbe, amik lassítják az emésztésüket és akár még gyulladást is okoznak, ezáltal pedig ugyancsak terhelik szervezetünket. Szóval igyekezzünk olaj nélkül sütni! A sütőben is megsül a krumpli – jó nem lesz olyan ropogós, de sokkal egészségesebb és ez a lényeg!!

 

alkohol: Aki fogyasztott már alkoholt az tudja, hogy utána mennyire szomjas is lesz az ember, és ez nem véletlen. Ugyanis a szervezettől  vizet von el az alkohol, ezzel nehezítve májunk és hasnyálmirigyünk mőködését. Ezek a méregtelenítésben fontos szerepet játszanak. Nagyon ritkán, és ha tehetjük (és tegyük!) inkább ne igyunk alkoholt!

 

koffein- vagyis főként a kávé: Fogyasztása vízhajtó hatású, így ha a folyadékot nem pótoljuk bőrünk ráncos lehet és emellett megnöveli a gyomorsavat is. A kávét gyakran fogyasztják cukorral, ami vércukoringadozást idéz elő, és az álmatlanságtól is szenvedhetünk általa. Napi egy csésze finom és jó minőségű kávé elfogyasztása a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás mellett nem okozza ezeket az élettani hatásokat.

 

tejtermékek: Most ledöntök egy mítoszt, a tejben ma már nincs annyi kalcium, mint azt sokan állítják, boccsi. Sokkal több és jobb kalcium forrás lehet a brokkoli, a kelkáposzta, a mandula, a narancs vagy a szezámmag. És nem tudok elmenni amellett sem, hogy a tehéntej a kisborjúnak való nem az embernek! Ezen tények ismeretében szerintem nem kell tovább ragozni a nyilvánvalót. Amennyire tudod került el a tej és tejtermékek fogyasztását, pláne ha érzékenységet mutatsz fogyasztásuk után.

 

kalóriaszegény ételek: Tudom tudom, aki fogyni akar az először a bevitt kalóriát csökkenti. De ez egyáltalán nem tesz jót a szervezetnek! Azzal, hogy lényegesen kevesebb a bevitt kalória kevesebb a bevitt tápanyag is, ami elengedhetetlen a szervezetünk optimális működéséhez és arról még nem is beszéltem, hogy ezzel a csökkentéssel kevesebb vitamin és ásványi anyag kerül be. Szóval mielőtt drasztikus kalória csökkentésbe kezdünk gondoljuk végig mit teszünk a saját testünkkel (és itt nem a súlyvesztésre gondolok) és inkább ne együk meg azt a fincsi csokit és induljunk el futni vagy sétálni!

 

zsíros vöröshúsok: Személy szerint nekem nem nagy kedvenceim, de mivel sokan szeretik (az éttermek menüi között mindig megtalálni) így felkerül a listára. A nehéz húsokkal a gond, hogy emésztésük sok energiát von el a szervezettől, aminek így nem marad megfelelő kapacitása a védekezésre. Ha megtehetjük fogyasszunk ritkábban nehéz zsíros ételeket!

 

Ezek után jól körvonalazodik, hogy azzal, ha leterheljük és lassítjuk szervezetünk működését nem teszünk túl jót magunknak. Törekedjünk arra, hogy könnyen emészthető és hosszú felszívódást biztosító ételeket fogyasszunk.

 

————-

Ugyan nem élelmiszerek, de további gyengítő tényezők lehetnek például:

a kevés alvás,

a sok stressz és

a vitamin vagy ásványianyag hiány!

 

Jövőhéten hozom azokat az tápanyagokat, amik erősítik szervezetünket természetesen módon!

Üdv.: Angi

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram