Oldal kiválasztása

Meghatározott időközönként újra elő kerül és a csapból is ez folyik. Minden évben január-február hónapokban újra indul, majd az év végére lankad, sőt akár el is veszik a karácsonyi őrült ajándék vásár közepette. Tegyünk érte, hogy ne vesszen el! Itt a lehetőség, hogy ha ki lépésekben is, de megtartsuk egész évben!

Mutatok pár egyszerű – tényleg pofonegyszerű- tippet, amiket a mindennapi életviteledbe beépítve te is környezettudatosabb lehetsz.  És ezáltal rengeteget tehetsz a bolygó zöldítéséért, mert minden apró lépés számít! Hiszen minden kicsiben kezdődik és úgy virágzik majd fel!

Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba! Mi is az a környezettudatosság és hogyan kezdj bele?

 

Kezdjük a szó jelentéstartalmának feltárásával. A szó két részből áll: környezet és tudatosság.

környezet szó jelentése „külső tényezők összessége, amelyek egy rendszerre hatnak. Azok a rendszeren kívüli elemek, körülmények, amelyek hatással vannak egy rendszer állapotára, működésére” (wikiszótár, 3.)

tudatosság szó jelentése „cselekedet szándékos volta. Amikor egy tett mögött biztosan ott volt a cselekvő önálló döntése és a megvalósításra irányuló szándéka” (wikiszótár, 2.)

Vágjunk bele!

Minden a vásárlással kezdődik!

  • Tervezd meg előre mikor mész vásárolni ne spontán dönts így! A tudatos – oda figyelt tervezésnél eltudod csomagolni azokat a táskákat, vászonzsákokat, amikbe a megvett holmit eltudod rakni, hogy haza vidd. Nyilván, ha a nap folyamán spontán módon intézed el a nagy bevásárlást akkor nem lesz nálad annyi táska.
  • Részesítsd előnyben a csomagolásmentes termékeket, ha csomagolni kell akkor ne műanyag zacskót válassz! Remek erre a célra a egy kimosható textil zsák.
  • haladóknak: Került a pálmaolajat tartalmazó élelmiszereket. Hidd le ezzel hatalmas terhet veszel le a környezetről és még az egészségednek is jót teszel ezzel. Nagy kihívás mert ma már mindenben, tényleg mindenben van pálmaolaj. (tusfürdőktől elkezdve a kozmetikumokon át egészen az élelmiszerekig)

Vezessünk tudatos háztartást:

  • Készíts heti/havi menü tervet, amiben jól látszik majd miket kell venned és mennyit. Így nem romlik meg semmi és nem kell kidobni alapanyagot. A bevásárló listát is könnyebb lesz összeállítani és a „mit főzzek ma kérdés?” is csökken majd!
  • A kiürült befőttes és egyéb üvegeket használd fel újra! Akár lehet az elviteles edényed is egy ilyen üveg, de panírmorzsát, sót, kakaóport, rizst, pirosparikát, ételízesítőt, lisztet, tésztát és sok minden mást tarthatsz benne.

 

  • Törekedj, hogy műanyag palackok helyett kulacsot vigyél magaddal (lehetőleg üveget vagy fémet) ezzel is csökkented az ökológiai lábnyomodat!
  • Ne használj aeroszolt, inkább szellőztess gyakrabban, égess illatgyertyát vagy! Az aeroszol sprayk tartalmaznak olyan vegyületeket melyek nem tesznek jót az egészségednek. Például a formaldehid tartalomúak fejfájást, a dietil-ftalát tartalom allergiát okozhat. Nem kell ez nekünk!
  • Műanyag szívószál helyett válasz inkább „örökdarabot” fémet vagy papírból készült változatot. Ma már ennek is széles piaca van és minden féle fajta márka és kinézet körül mazsolázhatsz.
  • Számolj le a papírtörlő uralmával és használj textil törlőket – konyharuhát. A forró edényt jobb esetben két konyharuha segítségével veszed ki a sütőből, így mér van nálad legalább kettő, amit tudsz ilyen helyzetben is alkalmazni.

Haladó tippek:

Szerezz be többször használható kávékapszulát. Igen már kapható és elég szépen hódít magának teret. (linkelni)

Ami elromlik, megsérül kiszakad javítsd meg, hozd újra használható állapotba

Amennyiben porszívót vennél válassz porzsák nélkülit. Könnyebben tisztítható porzsákos társával szemben és nem kell a porzsák beszerzésével bajlódni sem.

Folpack és alufolóa helyett szendvics elvitelése használj méhviaszos kendőt.

Innen nehezedik a dolog! Bírjátok még? 

Szépségápolás:

Csak a legszükségesebb kozmetikumokat vedd meg és figyelj a csomagolásukra, hogy lehetőleg üvegből készült legyen.

 

Kerüld a műanyag tartalmú kozmetikumokat (pl.: arcradír, fogkrém) válassz természetes és valódi összetevőket tartalmazót! Rengeteg van már a boltok polcain.

(polietilén (polyethylene – PE)

polipropilén (polypropylene – PP)

polietilén-tereftalát (poly-e-terephthalate – PET)

polimetil-metakrilát (polymethyl methacrylate – PMMA))

Válassz lehetőleg minél kevesebb csomagolású terméket, erre remek alternatíva a Lush készlete, mely csomagolás mentesen kínálja termékeit

Gardrób:

Vásárolj a saját szekrényedből!
Igen keress olyan ruhákat, amiket régen hordtál és barátkozz össze vele újra, hisz anno valamiért megvetted. Ha mégsem jön létra újra a nagy szikra akkor alakítsd át. Vagy adj neki új életet másnál.

 

Hasznosítsd újra régi ruháidat! Azokat amiket nem akarsz már többet hordani készülhet belőle ezer féle új dolog. A teljesség igénye nélkül lehet egy ilyen ruhából párnahuzat, táska, konyharuha, vagy portörlő, dekoráció – mint művirág. Itt csak a kreativitásod szabhat határt.

 

Iroda: 

Nyomtass a papír mindkét oldalára! Amikor magadnak nyomtatsz jegyzetet, vagy bármi olyat ami nem hivatalos helyre kell akkor nyugodtan takarékoskodj a papírral és ments meg vele pár mókus otthont.

Haladó: ha teheted válassz újra hasznosított papírt (tudod ami picit barnább).

Online lét előnyei: 

Jegyeidet, bérleteidet, meghívóidat, belépőidet vedd meg online és a zsebedben lapuló okostelefonon felmutatva kiválthatod a papír alapú társaikat. Erre jó példa a Simple nevű telefonos alkalmazás, ahol már szinte mindent is el tudsz intézni. Csekket befizetni, menetjegyeket váltani, bérleteket kifizetni és még a mozijegyeket is megtudod ott venni.

Extra tippek haladóknak:

Már az sem újkeletű, hogy egy környezetbarát keresőmotort is használhatsz (pl.: Ecosia), ami azért is különleges mert az itt eltöltött böngészési időd alatt fákat ültetnek miattad az kipusztított esőerdők helyére Brazíliában és Afrikában. És nem mellesleg környezetbarát keresőmotor, mert használata karbonsemlegesen működnek és egész jól megközelíti a google teljesítményét.

Születésnapra és egyéb ünnepekre ajándékozz élményt vagy ehető dolgot. Sokkal személyesebb tud lenni egy jól eltalált élmény vagy egy kedvenc süti átadása az ünnepeltnek. Aminél még a csökkentett csomagolásra is tudsz figyelni.

Maradjon meg minél tovább a virág mit átadsz az ünnepeltnek, ezért válassz vágott virág helyett cserepes virág. Sokkal hosszabb az élettartama így tovább veled lehet vagy azzal akinek adtad.

Ne feledd azonban, hogy ha hibázol is és amit elkezdtél abba hiba csúszik ne ostorozd magad! Vegyél egy nagy levegőt és gondold át máskor hogyan tudod jobban csinálni és kivédeni a hibát.

 

Napsütéses napot kívánok!

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram