Oldal kiválasztása
Nem olyan régen bukkantam rá, hogy Budapesten bizony miniszobrok vannak szétszórva a városban. Találkoztál már velük?

Most egy kis ízelítőt adok belőle, hogy milyen helyes 10-15 cm-es alkotások várnak rá, hogy te is felfedezd őket, vagy csak egyáltalán megtaláld rejtekhelyüket.

A szobrocskákról először Tittel Kinga Kilátók és Miniszobrok c. könyvében olvastam és innen merítettem inspirációt is. A könyv kifejezetten Budapest látványosságairól készült, ha te is szeretnél Pesten barangolni feltétlen szerezd be.

Kirándulás tervezéssel:

Mielőtt nekivágtam volna a tucatnyi úticélnak, készítettem egy útvonalat, hogy milyen sorrendben fogom meglátogatni az alkotásokat. Így egyelőre mindet nem leltem meg, de tervben van, hogy feltérképezem az összeset, ami Budapesten lett kihelyezve.

Tervezéshez a google maps volt a segítségemre, ahol egymás után hozzáadtam a lelőhelyeket, amint meglett a terv bicajra pattantam és már indultam is.

Látványos kincsek nyomában:

Az első megálló a Városligetbe vezetett, ahol a Vajdahunyad váránál megleltem a „Piszoár” (2018) elnevezésű szobrocskát.

 

 

 

 

 

Tovább tekerve a Blaha Lujza tértől nem messze a New York kávéház oldalánál leltem rá a „Búvár” (2019) szobrocskára a hatalmas kulccsal a kezében.

A körúton haladva a Jászai Mari téren a Columbo szobor mögött pillantottam meg „Ars Longa, Vita Brevis” (2018) című alkotást, ami egy halott mókust ábrázol.

A Columbo szobor mögött elterülő mókus azt a képet festi le, mintha a nyomozó pont ennek az ügynek a megoldásán törné a fejét kutyusa társaságában.

A Margit hídon tovább átgurulva a Parlamenttel szemben láttam meg a „Szomorú tank” (2017) című installációt. Az Országház felé mutató lekonyult csövű picurka tank az 1956-os forradalom utáni orosz megszállásnak állít rendhagyó emlékművet.
A Batthyányi teret elhagyva észrevettem a „Rubik-kocka” (2019) szobrocskát.
Majd egy picit tovább haladva vettem észre a „Főkukac” (2016) miniszobrot. Ismerted „A nagy ho-ho-horgász” mesét? Nos, ha nem akkor itt az idő pótolni! Ha a válasz igen, akkor be is ugrott már, hogy honnan ismerős? Igen-igen pontosan onnan! Bizony ez „az a kukac” a meséből.
Kis kerülővel ugyan, mert menetközben már a Lánchíd le lett zárva, a Szabadság téren találtam meg a „Balta” (2020) című alkotást.
Ugyan ezene a téren leltem rá az „End of the show” (2017) szobrocskára. A szobrocska békája mire emlékeztet? Bizony ez a Muppet Show Brekije.
Egyelőre nyolc installációt fedeztem fel, de még maradt bőven felfedezésre váró miniszobrocska.

Amúgy a szobrok elhelyezéséhez senkitől nem kért engedélyt az alkotó, ajándékba adta a városnak. Kolodko Mihály a miniszobrok megalkotója. Védjegyévé váltak a miniszobrai, amit a magyar fővárosban, Tihanyban és Veszprémben is felfedezhetnek a lelkes nézelődők.

Izgalmas miniszobor vadászatot kívánok és írd meg kommentben, hogy melyikre leltél már rá!

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram