Ugye te is imádod a kókuszgolyót?
Nekem hatalmas kedvencem már csak azért is, mert villámgyorsan elkészül és mindig nagy sikert arat.
De tudod, hogy honnan került ide hazánkba?
A kókuszgolyó eredete:
Az első „kókuszgolyó” szerű gömb Svédországból származik, ott „negerboll” elnevezéssel illették. A megnevezés később etikai gondok miatt megváltozott „chokladboll”-ra, amibe ugyan csoki nem kerül, de az elkészítése a mai napig megegyezik a mi általunk ismert változattal.
Ott zabkása az alapja, de kerül bele szintén kakaópor, cukor, kávé és vaj is. Ebből a masszából kis dió nagyságú gömböket formáznak és kókuszreszelékben megforgatják.
A konkrét kókuszgolyó Göteborg mellől származik, ott már a név is stimmel, mert „kokosboll”-nak nevezték.
Mikor készüljön?
Ha rám hallgatsz, akkor bármikor!
A kókuszreszelék hóra emlékeztető arculata miatt inkább a hidegebb évszakokban készítik sűrűbben, főleg karácsony környékén. Ennek praktikus oka is lehet, hogy a hideg miatt nem lesz annyira puha és jobban megtartja gömb alakját.
Itt az ideje, hogy megosszam veled az én tej-, cukor-, és gluténmentes változatomat.
Ami kell hozzá:
- 6 evőkanál gluténmentes liszt
- 6 evőkanál por eritrit
- 6 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 evőkanál édesítőszeres baracklekvár
- 6 evőkanál mandulaital
- 25 dkg olvasztott margarin
- 10 dkg kókuszreszelék
- 1 teáskanál vanília aroma
Ahogy készítsd:
Süss egy hat tojásos piskótát a szokott módon.
(Tojásokat válaszd ketté. A tojássárgájához mehet a por eritrit, a csipet só és keverd világos sárgára. A tojásfehérjét habverővel verd kemény habbá. A sárgás masszához mehet a gm liszt kanalanként adagolva és jól elkeverve. Végül a tojásfehérje habot óvatosan, hogy ne törjön össze, dolgozd egyneművé a masszával. 180 fokos sütőben süsd 20-25 percig, de a legjobb a tűpróba!)
Ha megvan a piskóta és ki is hűlt, mehetünk tovább.
A piskótát egy tálba tépkedd cafatokra, majd mehet hozzá a lekvár, margarin, kókuszreszelék, kakaópor, mandulaital és a vanília aroma. A piskótás masszát gyúrd addig, amíg össze nem áll egy nagy gömbbé, amint ez megvan, formázz kis dió nagyságú golyókat és forgasd meg kókuszreszelékben.
Kész is!
Ha azonnal nem fogy el érdemes hűtőben tárolni, hogy közepes keménységű állagát megőrizze.
Jó étvágyat hozzá! 🙂