Oldal kiválasztása

Az életben maradáshoz elengedhetetlen a folyadék bevitele, ezzel nem tudunk vitába szállni ez tény. A víz jelentősége tehát hatalmas, a földi élet elképzelhetetlen nélküle. Tudtad, hogy víz nélkül meghalunk? Az orvostudomány szerint az ember két-három napnál tovább nem éli túl víz nélkül, míg étel nélkül akár hetekig is túlélünk. Ez elég durva tény és még jobban motiválhat minket, hogy jobban oda figyeljünk a folyadékbevitelre.

 

Az, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége – és itt főként a tiszta vízre gondolok – egyénenként eltérő. A vízfogyasztásunk több tényező függvénye, például befolyásolja az életkorunk, mert az idő előrehaladtával egyre dehidratáltabbak vagyunk, de függ a hőmérséklettől és a fizikai aktvitásunktól is.  Ajánlott a napi legalább 2-2,5 liter folyadék, lehetőleg víz fogyasztása (a pontos mennyiséghez a kalkulátort ide kattintva találjátok)

 

Akár következő superfood is lehetne …

A víz az egyetlen olyan „élelmiszer” amit semmi mással nem tudunk pótolni! Élettani szerepe rendkívül sokrétű lássuk hát!

Szemünk 95%-a víz
Vérünk több mint 80%-a víz
Agyunk 75%-a víz
Csontjaink 20%-a víz

 

Tehát jól látszik, hogy az éleslátásért, a jó memóriáért a gyors gondolkodásért és az erős csontozatért felbecsülhetetlen értékű a megfelelő mennyiségű víz bevitele.

És ez még semmi…!

 

A testünket felépítő sejtek közötti biokémiai folyamatok kiindulási terméke a víz.

A nyirokkeringést is megindítja, ami a méregtelenítéséért felel – ezáltal a vese, a tüdő, a bőr, a belek megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen.

Síkosítja az ízületeket ezáltal csökkenti a porckopás kockázatát.

A számunkra megfelelő mennyiségű folyadék beindítja az anyagcserét, ami segít a fogyásban is.

Dehidratáció tünetei:

szellemi teljesítőképesség csökkenése, fizikai kimerültség, fejfájás, izomgörcsök, fogyókúra hatékonysági fokának csökkenése és a másnaposság érzése (mert az alkohol fogyasztása során is vizet veszítünk). Csökkent vizeletmennyisége, sápadt bőr, táskás szemek, hűvös bőr, száraz nyelv és nyálkahártya.

 

Ha tapasztalod magadon a tüneteket akkor igyál egy nagy pohár vizet és ezt ismételd meg minden órában ?.

 

Forrás:

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozási Tanszék
Bíró György: A víz élettani szerepe. A makro és mikrolemek felszívódása. 

 

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram