Csokival töltött málnás kosárka

Szerző: Sinkó Angéla  

"Egy nagy falatnyi boldogság."

 

Így jellemezném ezt a kis fincsiséget, ami egy igazán tavaszi desszert az asztalon.

Könnyen elkészíthető, nem igényel nagy kézügyességet.

A recept teljes egészében tej-, glutén- és cukormentes!

Próbáld ki bátran!

 

Figyelem: Nem egy pár perces receptről van szó!

Hozzávalók:

10 darabhoz

 

Kosárhoz:

90 g rizsliszt

45 g vaj

20 ml vegán tejföl

1 db tojássárgája

30 g eritritpor

1 csipet só

 

Töltetékhez:

½ dl mandulatej

50 g vaj

½ tábla étcsoki

(vagy 300 ml kókusztejszín és étcsoki)

 

Habcsók:

2 db tojásfehérje

100 g eritritpor

2 tk keményítő

1 csipet só

 

Díszítéshez:

friss málna (de más savanykás idénygyümölcs is jó)

Elkészítés:

Az elkészítést a kosárral kezdjük. A rizslisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd belekanalazzuk a vegán tejfölt és hozzáadjuk a tojássárgását és a csipet sót. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze a hozzávalókat és utána tegyük legalább 30 percre hűtőbe.

 

A 30 percet követően a tésztából formázzunk kis gombócokat és egy kivajazott muffin formába nyomkodjuk bele, így kapjuk meg a kosár formát. A sütés előtt villával óvatosan szúrjuk meg 1-2 helyen az alját, hogy a meleg levegőtől ne repedjen meg és 190 fokon légkeveréses fokozatban 10 percig süssük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni a formában.

 

A csokikrém következik: A krémhez használhatsz növényi tejszínt is, de nekem nem volt itthon, így a mandulatejet és a vajat melegítettem össze egy lábasban, ami kiválóan pótolja a tejszínt. Majd a megolvadt vajas tejbe kockáztam bele az étcsokit. Amikor a csoki belekerül vegyük le a tűzhelyről nehogy megégjen! A teljesen kihűlt kosarakat a langyos csokikrémmel töltsük meg, adagokként 1-1,5 evőkanál krémmel.

 

A habcsókokat igazán egyszerűen készíthetjük el. A tojások fehérjéjét a csipet sóval, a keményítővel és az eritritporral kemény habbá verjük habverővel. Majd habzsákba töltjük és sütőparírral bélelt tepsibe nyomjuk ízlés szerinti formában.

Tipp: Törekedj azonos méretűekre, így egyszerre fognak elkészülni.

 

A habcsókokat 100 fokon légkeveréses fokozatban 20-25 percig (mielőtt pirulna) sütjük/szárítjuk.

 

Végül összeállítjuk a kosarakat a habcsókokkal és a friss málna szemekkel.

Verhetetlen málnás brownie

Sinkó Angéla

Az Egészség Konyhanyelven TikTok csatorna és FaceBook oldal megálmodója, és küldetése, hogy segítsen neked hosszabb, egészségesebb és minőségibb életet élni.

Hosszú évek óta foglalkozik az egészséges életmóddal, és saját tapasztalataiból tudja, milyen fontos a megfelelő táplálkozás és életmód. Krónikus sejtszintű gyulladás, gluténérzékenység, tejtermék-intolerancia, migrén, menstruációs fájdalmak, csúnya visszerek - mind a múlté számára, és most neked is segíthet!

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)