fbpx

Cseresznyézzünk

Szerző: Sinkó Angéla  

Tavasszal csodaszép rózsaszín virágai kápráztatnak el, májustól júliusig pedig ízletes gyümölcsének örülök.

Ma a cseresznye titkait fedem fel előtted, hogy meghozzam a kedved egy kis „cserkó” evésre.

Már az ókortól „Istenek eledelének” nevezték a görögök, amivel egyet tudok érteni maximálisan, és a keleti kultúrában, Japánban is megjelent, mint „a megújulás” szimbóluma.

  Mire jó a cseresznye?

Az ókorban az utazók kedvelt szomjoltója volt 78-82 %-os víztartalma miatt, tehát ha szomjazunk tökéletes megoldás egy marék cseresznye elfogyasztása.

Brutálisan magas a vitamin és antioxidáns tartalma. (C-vitamin, foszfor, kalcium, nátrium, kobalt, kálium, vas, niacin, biotin, A-B1-B2-B6 vitamin)

A niacin tartalma miatt kiválóan alkalmazható pattanásos bőr kezelésére is (a boltokban kapható szépség kapszulákban is megtalálható), nem véletlenül használják a cseresznye szárát méregtelenítő teák elkészítésére.

A gyümölcs húsos része fájdalom és gyulladáscsökkentő is, ami az aknés bőr jó barátja. Ragyogóbbá és élettel telivé „varázsolja” a bőrt.

Ízületi bántalmakra is nagyszerűen alkalmazható, már ¼ kg cseresznye tartalmaz annyi húgysav csökkentő vegyületet, ami jótékony hatású az ízületi fájdalmakra.

  Mire figyelj cseresznyézésnél?

  • Vásárlásnál:

Szárral (ha lehet levéllel) együtt vegyük meg. A levél állapotából ugyanis következik a cseresznye szem frissessége (barnás, fonnyadt levél esetén tuti biztos, hogy régen leszedett a cseresznye).

Kerüljük a zacskóba szedett megoldást, mert a szemek összenyomodnak! Vigyünk inkább magunkkal dobozt hozzá.

  • Fogyasztás előtt:

MINDIG! mossuk meg, mert permetezik! Szerintem nem is kell ezt tovább ragoznom 😊

  • Tárolás:

Kiválóan fagyasztható gyümölcs. Fagyasztásnál sem csökken vitamin és antioxidáns tartalma.

A hűtőben viszont az alsó polcon is max. 2-3 napig tárolható!

  Hasznos tanácsaim:

Kukacoktól mentes cseresznye:

15 percig hideg/langyos vízbe áztasd be.

Így a kukacok menekülőre fogják és amely szemek a felszínre úsznak abban bizony lakó volt/van.

Cseresznye után NE IGYÁL FOLYADÉKOT!

A gyümölcs héján élő élesztőgombákat csak a hígítatlan gyomorsav tudja hatástalanítani. Tehát ha ezt felhígítjuk folyadékkal, akkor puffadást és gyomorfájást okoz.

  Cseresznye allergia- mert bizony van ilyen!

A fincsi cserkó is képes allergiás, vagy „csak” keresztallergiás reakciókat kiváltani. Enyhe esetben a száj és a torok viszketése jelentkezik, extrém esetben hányás, hasmenés, légszomj, szédülés, szapora szívverés jelentkezhet.

  Most pedig beszéljenek a számok!

100 gramm cseresznyében:

 

energia: 65-70 kcal,

zsír: 0,3 gramm

fehérje: 0,3 gramm

szénhidrát: 13 gramm

rost: 1,3 gramm

Számtalan süteménybe tökéletes gyümölcs lehet a cseresznye, és még az édesítéssel sem kell bajlódni. Frissen leszedve és elfogyasztva is fantasztikus ízélményt nyújt.

Próbáld ki bármilyen formában, a fantasztikus íz garantált és a fent leírtak után nem fog meglepetés érni 😉

Csodaszép pénteket és jó cseresznyézést kívánok!

Jéghideg gyümölcsleves

Hozzászólnál? Itt megteheted

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)