Tavasszal csodaszép rózsaszín virágai kápráztatnak el, májustól júliusig pedig ízletes gyümölcsének örülök.
Ma a cseresznye titkait fedem fel előtted, hogy meghozzam a kedved egy kis „cserkó” evésre.
Már az ókortól „Istenek eledelének” nevezték a görögök, amivel egyet tudok érteni maximálisan, és a keleti kultúrában, Japánban is megjelent, mint „a megújulás” szimbóluma.
Mire jó a cseresznye?
Az ókorban az utazók kedvelt szomjoltója volt 78-82 %-os víztartalma miatt, tehát ha szomjazunk tökéletes megoldás egy marék cseresznye elfogyasztása.
Brutálisan magas a vitamin és antioxidáns tartalma. (C-vitamin, foszfor, kalcium, nátrium, kobalt, kálium, vas, niacin, biotin, A-B1-B2-B6 vitamin)
A niacin tartalma miatt kiválóan alkalmazható pattanásos bőr kezelésére is (a boltokban kapható szépség kapszulákban is megtalálható), nem véletlenül használják a cseresznye szárát méregtelenítő teák elkészítésére.
A gyümölcs húsos része fájdalom és gyulladáscsökkentő is, ami az aknés bőr jó barátja. Ragyogóbbá és élettel telivé „varázsolja” a bőrt.
Ízületi bántalmakra is nagyszerűen alkalmazható, már ¼ kg cseresznye tartalmaz annyi húgysav csökkentő vegyületet, ami jótékony hatású az ízületi fájdalmakra.
Mire figyelj cseresznyézésnél?
Vásárlásnál:
Szárral (ha lehet levéllel) együtt vegyük meg. A levél állapotából ugyanis következik a cseresznye szem frissessége (barnás, fonnyadt levél esetén tuti biztos, hogy régen leszedett a cseresznye).
Kerüljük a zacskóba szedett megoldást, mert a szemek összenyomodnak! Vigyünk inkább magunkkal dobozt hozzá.
Fogyasztás előtt:
MINDIG! mossuk meg, mert permetezik! Szerintem nem is kell ezt tovább ragoznom 😊
Tárolás:
Kiválóan fagyasztható gyümölcs. Fagyasztásnál sem csökken vitamin és antioxidáns tartalma.
A hűtőben viszont az alsó polcon is max. 2-3 napig tárolható!
Hasznos tanácsaim:
Kukacoktól mentes cseresznye:
15 percig hideg/langyos vízbe áztasd be.
Így a kukacok menekülőre fogják és amely szemek a felszínre úsznak abban bizony lakó volt/van.
Cseresznye után NE IGYÁL FOLYADÉKOT!
A gyümölcs héján élő élesztőgombákat csak a hígítatlan gyomorsav tudja hatástalanítani. Tehát ha ezt felhígítjuk folyadékkal, akkor puffadást és gyomorfájást okoz.
Cseresznye allergia- mert bizony van ilyen!
A fincsi cserkó is képes allergiás, vagy „csak” keresztallergiás reakciókat kiváltani. Enyhe esetben a száj és a torok viszketése jelentkezik, extrém esetben hányás, hasmenés, légszomj, szédülés, szapora szívverés jelentkezhet.
Most pedig beszéljenek a számok!
100 gramm cseresznyében:
energia: 65-70 kcal,
zsír: 0,3 gramm
fehérje: 0,3 gramm
szénhidrát: 13 gramm
rost: 1,3 gramm
Számtalan süteménybe tökéletes gyümölcs lehet a cseresznye, és még az édesítéssel sem kell bajlódni. Frissen leszedve és elfogyasztva is fantasztikus ízélményt nyújt.
Próbáld ki bármilyen formában, a fantasztikus íz garantált és a fent leírtak után nem fog meglepetés érni 😉
Csodaszép pénteket és jó cseresznyézést kívánok!