Cseresznyézzünk

Szerző: Sinkó Angéla  

Tavasszal csodaszép rózsaszín virágai kápráztatnak el, májustól júliusig pedig ízletes gyümölcsének örülök.

Ma a cseresznye titkait fedem fel előtted, hogy meghozzam a kedved egy kis „cserkó” evésre.

Már az ókortól „Istenek eledelének” nevezték a görögök, amivel egyet tudok érteni maximálisan, és a keleti kultúrában, Japánban is megjelent, mint „a megújulás” szimbóluma.

  Mire jó a cseresznye?

Az ókorban az utazók kedvelt szomjoltója volt 78-82 %-os víztartalma miatt, tehát ha szomjazunk tökéletes megoldás egy marék cseresznye elfogyasztása.

Brutálisan magas a vitamin és antioxidáns tartalma. (C-vitamin, foszfor, kalcium, nátrium, kobalt, kálium, vas, niacin, biotin, A-B1-B2-B6 vitamin)

A niacin tartalma miatt kiválóan alkalmazható pattanásos bőr kezelésére is (a boltokban kapható szépség kapszulákban is megtalálható), nem véletlenül használják a cseresznye szárát méregtelenítő teák elkészítésére.

A gyümölcs húsos része fájdalom és gyulladáscsökkentő is, ami az aknés bőr jó barátja. Ragyogóbbá és élettel telivé „varázsolja” a bőrt.

Ízületi bántalmakra is nagyszerűen alkalmazható, már ¼ kg cseresznye tartalmaz annyi húgysav csökkentő vegyületet, ami jótékony hatású az ízületi fájdalmakra.

  Mire figyelj cseresznyézésnél?

  • Vásárlásnál:

Szárral (ha lehet levéllel) együtt vegyük meg. A levél állapotából ugyanis következik a cseresznye szem frissessége (barnás, fonnyadt levél esetén tuti biztos, hogy régen leszedett a cseresznye).

Kerüljük a zacskóba szedett megoldást, mert a szemek összenyomodnak! Vigyünk inkább magunkkal dobozt hozzá.

  • Fogyasztás előtt:

MINDIG! mossuk meg, mert permetezik! Szerintem nem is kell ezt tovább ragoznom 😊

  • Tárolás:

Kiválóan fagyasztható gyümölcs. Fagyasztásnál sem csökken vitamin és antioxidáns tartalma.

A hűtőben viszont az alsó polcon is max. 2-3 napig tárolható!

  Hasznos tanácsaim:

Kukacoktól mentes cseresznye:

15 percig hideg/langyos vízbe áztasd be.

Így a kukacok menekülőre fogják és amely szemek a felszínre úsznak abban bizony lakó volt/van.

Cseresznye után NE IGYÁL FOLYADÉKOT!

A gyümölcs héján élő élesztőgombákat csak a hígítatlan gyomorsav tudja hatástalanítani. Tehát ha ezt felhígítjuk folyadékkal, akkor puffadást és gyomorfájást okoz.

  Cseresznye allergia- mert bizony van ilyen!

A fincsi cserkó is képes allergiás, vagy „csak” keresztallergiás reakciókat kiváltani. Enyhe esetben a száj és a torok viszketése jelentkezik, extrém esetben hányás, hasmenés, légszomj, szédülés, szapora szívverés jelentkezhet.

  Most pedig beszéljenek a számok!

100 gramm cseresznyében:

 

energia: 65-70 kcal,

zsír: 0,3 gramm

fehérje: 0,3 gramm

szénhidrát: 13 gramm

rost: 1,3 gramm

Számtalan süteménybe tökéletes gyümölcs lehet a cseresznye, és még az édesítéssel sem kell bajlódni. Frissen leszedve és elfogyasztva is fantasztikus ízélményt nyújt.

Próbáld ki bármilyen formában, a fantasztikus íz garantált és a fent leírtak után nem fog meglepetés érni 😉

Csodaszép pénteket és jó cseresznyézést kívánok!

Jéghideg gyümölcsleves

Sinkó Angéla

Az Egészség Konyhanyelven TikTok csatorna és FaceBook oldal megálmodója, és küldetése, hogy segítsen neked hosszabb, egészségesebb és minőségibb életet élni.

Hosszú évek óta foglalkozik az egészséges életmóddal, és saját tapasztalataiból tudja, milyen fontos a megfelelő táplálkozás és életmód. Krónikus sejtszintű gyulladás, gluténérzékenység, tejtermék-intolerancia, migrén, menstruációs fájdalmak, csúnya visszerek - mind a múlté számára, és most neked is segíthet!

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)