Az alma ereje – avagy miért együnk almát?

Szerző: Sinkó Angéla  

Ma az alma erejéről lesz ma szó, na meg arról, hogy miért együk ezt a gömbölyű szuper gyümölcsöt gyakrabban.

Hogy miért együk? Ez nagyon egyértelmű, mert egészséges!
Jó-jó, de ennél azért több kell!

Brutál nagy mennyiségben tartalmazza például az A-vitamint, B-komplex vitaminokat, valamint ásványi anyagok egész skáláját.

A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, valamint egészségünk megőrzéséhez.

Ezeknek az ásványi anyagoknak és persze a magas rost tartalomnak köszönhetően előnyös hatással van az emésztésre is.

Legértékesebb és legtáplálóbb módja az alma fogyasztásnak, ha héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, egyébként így tartalmazza a legtöbb élelmi rostot!

Hazánkban sok helyen megterem ez a klassz gyümölcs, de a leghíresebb almatermelő vidék Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében alakult ki. Vidéken, ha nyitott szemmel jársz bizony te is láthatsz a kertekben egy-egy almafát, most ősszel egyszerűbb is felismerni a termése miatt.

 

Melyik a legkeresedtebb alma fajta? 

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok évente fejenként legalább 20 kg almát elfogyasztanak.
A jonatán alma népszerűsége pedig több év eltelte óta is töretlen.

Hazánkban sok helyen megterem ez a klassz gyümölcs, de a leghíresebb almatermelő vidék Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében alakult ki. Vidéken, ha nyitott szemmel jársz bizony te is láthatsz a kertekben egy-egy almafát, most ősszel egyszerűbb is felismerni a termése miatt.

Melyik a legkeresedtebb alma fajta? 

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok évente fejenként legalább 20 kg almát elfogyasztanak.
A jonatán alma népszerűsége pedig több év eltelte óta is töretlen.

Mit készítsünk belőle?

Az almát többféleképpen felhasználhatjuk és fogyaszthatjuk, a benne rejlő vitaminok és ásványi anyagok jelentős részét a feldolgozás alatt is megőrzi.

Ihatjuk almaléként szűrt vagy rostos változatban. Müzlibe darabolva, gyümölcs és zöldségtálakba, párolva, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek elkészítve, mártásként, vagy süteményekbe töltetéknek.

A saláták készítéséhez használhatjuk almaecet formájában, mely a fogyókúrázók által is közkedvelt természetes zsírégető tulajdonsága miatt.

 

Ezt tudtad?

Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket segíti, élénkítő hatású.

Az alma már több nép mitológiájában is jelentős szerepet játszott, gondolj csak a Bibliára vagy a finnugor mesékből jól ismert aranyalmafára.

 

#1. Tipp

A szárított almahéjból készíthetünk teát, ami kiváló hatású gyomor és bélbántalmak ellen.

#2. Tipp

A felszeletelt alma barnulását késleltethetjük egy kis citromlé rácsepegtetésével.

#3. Tipp

A minőségét hűtőszekrényben őrzi meg legtovább.

Bízom benne, hogy tudtam hasznos infókat és érdekes tippeket mutatni.
Ha tetszett a bejegyzés és még több inspirációra vágysz, nézz szét a blogon.

Találkozunk a következő bejegyzésben!

Csodaszép napot kívánok! 

 

Sinkó Angéla

Az Egészség Konyhanyelven TikTok csatorna és FaceBook oldal megálmodója, és küldetése, hogy segítsen neked hosszabb, egészségesebb és minőségibb életet élni.

Hosszú évek óta foglalkozik az egészséges életmóddal, és saját tapasztalataiból tudja, milyen fontos a megfelelő táplálkozás és életmód. Krónikus sejtszintű gyulladás, gluténérzékenység, tejtermék-intolerancia, migrén, menstruációs fájdalmak, csúnya visszerek - mind a múlté számára, és most neked is segíthet!

Valószínű, hogy ezek az írásaim is érdekelnek :)