Oldal kiválasztása

10 tipp a fentarthatóbb konyháért!

Itt a lehetőség, hogy te is élhetőbb környezetet alkoss a konyhádból!

Ma azokat a hasznos és tényleg működő környezettudatos tippeket mutatom meg, amik az én konyhámban beváltak.

Ha érdekelnek ezek a tippek tarts velem!

Megfigyelted már te is, hogy minden évben újra és újra előkerül, és a csapból is a „környezettudatosság” folyik. Számtalan helyen olvashatunk tippeket és praktikákat, hogy tehetjük zöldebbé ruhatárunkat vagy, hogyan változtathatjuk környezettudatosabbá szokásainkat. De vajon azt tudod, hogy a konyhában miket tehetünk meg környezetünk fenntartásáért?

Jöjjön hát 10– tényleg pofonegyszerű – tipp, ami szuper helyen lesz a te életedben és konyhádban is.

Korábban már ejtettem pár szót a tudatosabb háztartásról és a fenntarthatóbb ruhatárról, itt tudod elolvasni.

„Minden kicsiben kezdődik, így te is sokat tehetsz azért, hogy egy élhetőbb és zöldebb világra ébredjünk holnap! „

Azt még itt jegyezném meg, hogy a most következő lista a saját igényeimet figyelembe véve készült és azt tükrözi, ami a konyhámban bevált és megoldható, nyilván van hova fejlődnöm a témában (hisz mindig van!). Ezeket bátran egészítsd ki és alakítsd át a te saját életedbe beilleszthető módon.

1. tipp

Idényzöldség és gyümölcsök vásárlása

Szerintem a „fenntarthatóbbság” már egészen onnan indul, hogy mi kerül a kosarunkba egy bevásárlás alkalmával. Törekszem arra, hogy a lehető legtöbb idényzöldséget és gyümölcsöt vigyem haza. Ugyanis, ha belegondolsz, a logisztikával, szállítással és a romlandóbb ételek eltartásával hatalmas terhet tolunk át a környezetünkre, amire nincs is feltétlenül szükség.

Ha esetleg nem tudod mikor milyen szezonális gyümölcs van itthon, akkor ide kattintva megtudod nézni, hogy hónapokra lebontva mik az adott évszak zöldségei, gyümölcsei.

Tehát érdemes előnyben részesíteni a helyben termesztett élelmiszereket!

Tipp előnye: friss, szezonális és akár hazai termelőktől megvett gyümölcsöt és zöldséget ehetünk.

2. tipp

Csomagolásmentes vásárlás, avagy vászonzsákok a táskában

Kerülöm a csomagolást a termékeken! Személy szerint törekszem olyan élelmiszerek megvásárlására, amin kevesebb csomagolás van, vagy egyáltalán nincs is becsomagolva. Manapság már nagyon elterjedt a környezetbarát csomagolás és a nagyobb hiper-szuper marketekben is kapható vászonzsákok erre a célra szuperek. Nyilván ezek elég borsosra vannak beárazva, pont ezért légy tudatos fejben is és gondolkodj előre, mikor mit szeretnél megvásárolni. Ha kell tervezd meg előre, hogy miket veszel meg és azokhoz milyen tároló edényeket kell magaddal vinned.

Tipp előnye: tudatos tervezéssel mindig tudni fogod mit vegyél és mit egyél, nem kell azon törni a fejed mit főzz.

3. tipp

Mikrós edény a piacon

Műanyag zacskó nélkül is haza lehet vinni a gyümölcsöt a piacról!

Amikor a piacra megyek mindig viszek magammal egy-két mikrós edényt, amibe nyáron a cseresznyét, tavasszal pedig az epret kértem. Próbáld ki te is, neked is tuti bejön ez az ötlet.

Tipp előnye: nem törten össze a gyümölcsszemek, és amint elfogyott belőle a tartalom elmosod és újra tudod másra használni.

4. tipp

Egyszer használható műanyag zacskó helyett …

A hentesnél megvett húsokat az IKEA-ban kapható többször használható zacskóba szoktam kiporciózni és lefagyasztani.

Tipp előnye: egy-egy főzés alkalmával elegendő annyit elővenni és kiolvasztás után felhasználni, amennyi tényleg kell. A tasakot pedig elmosva újra fel tudod használni.

5. tipp

A szívószál nem kell, hogy műanyag legyen

Nagyon elterjedt már a fém és üvegszívószál használat. Én is beszereztem egy csomaggal az IKEA-ból, de elég sok helyen kaphatóak már.

Tipp előnye: tartós, hosszú ideig újra tudod használni.

6. tipp

Kulacs

Mióta tudatosabban étkezem és figyelek a víz mennyiségem megfelelő mértékére, azóta mindenhova viszek magammal vizet. Ennek fenntarthatóbb megoldása az eldobható palackok helyett, a tartós műanyag kulacs.  Szerezz be egy tartós kulacsot, amit mindenhova magaddal tudsz vinni.

Tipp előnye: mindig lesz nálad folyadék!

Pár éve volt egy nagyon jó kezdeményezés Pesten, amihez éttermek is bekapcsolódtak, célja az volt, hogy újra töltötték a műanyag kulacsokat az arra járóknak teljesen ingyen. Utánajártam idén van e ilyesmi, de sajnos nem bukkantan rá.

7. tipp

Befőttes üveg új élete

A kiürült befőttes és egyéb üvegeket újrahasználom! Amikor levest viszek az irodába szuper jó megoldás, mert nem folyik ki, de az egy éjszakás zabkása, chiapuding is készíthető ezekben az üvegekben. Tehát, amikor munkába viszel magaddal ebédet, vagy csak a másnapi reggelidet dobod össze este, gondolj a befőttes üvegekre.

Tipp előnye: praktikus megoldás az ebéd magaddal vitelében. Tárolhatsz benne rizst, tésztát, sót, kakaóport … stb.

8. tipp

Maradékmentés

A zöldebb lét része, hogy a lehető legminimálisabbra csökkented a pazarlást! Ezét azt vedd meg, amire tényleg szükséged van.

Nálam így készült a megmaradt piskótából a kókuszgolyó is ? Aminek a receptje a blogon elérhető.

Tipp előnye: nem pazarolsz és új ízkombinációkat tudsz kipróbálni.

9. tipp

Alufólia többször használva

A piacon frissen megvett petrezselymet megmosva, alufóliába téve lefagyasztva, a levesekhez, mártásokhoz, salátához friss fűszerként tudod majd használni. Az alufóliát pedig újra fel tudod használni a következő fűszeradag fagyasztásánál.

Tipp előnye: mindig friss fűszer kerül az ételbe, az alufóliát pedig újra tudod használni.

10. tipp

Papírtörlő uralmának vége

Egészen biztos vagyok benne, hogy nálad is van otthon egy-két konyharuhád, hisz a forró edényt jobb esetben ezek segítségével veszed ki a sütőből te is.

Tipp előnye: újra kimosva bevethető a következő főzés, sütés alkalmával.

Egyelőre ennyit tudok elmondani a konyhai fenntarthatóságomról. A lista biztos vagyok benne, hogy bővülni fog, amint egyre tudatosabb leszek.

Így, ha be tudtam építeni újakat a rutinomba, akkor jelentkezem egy újabb csokorral, hogy hogyan tudod majd te is zöldíteni a konyhai környezetedet.

Addig is csodaszép és tudatos mindennapokat kívánok!

Lájkolj és oszd meg, ha tetszett 🙂
Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram